kompjuteri, skola
Foto: Shutterstock

Matematička gimnazija iz Beograda i fondacija "Alek Kavčić" pokrenuli su akciju poklanjanja računara osnovnim školama u Srbiji. Do sada su tri škole u Srbiji dobile ukupno 15 računara, a još pet dobiće iduće nedelje škola iz Valjeva. Osnovne škole koje dobijaju računare su pohađali sadašnji đaci Matematičke gimnazije.

Pročitajte još:

„Plan naše fondacije je da kontinuirano poklanjamo računare kako Matematičkoj gimnaziji, tako i osnovnim školama koje su pohađali đaci ove gimnazije. To ćemo raditi svake godine. Svesni smo da većina škola u Srbiji nema sredstva da sama opremi informatičke kabinete koji su u današnje vreme neophodni. Naš cilj je da poboljšanje obrazovnog sistema pre svega u Srbiji“, rekao je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije, navedeno je u saopštenju.

Fondacija „Alek Kavčić“ svake godine pokloni Matematičkoj gimnaziji 20 najsavremenijih računara, a Matematička gimnazija pokloni 20 računara koje je dobila prethodne godine od fondacije drugim školama u Srbiji. Na taj način više škola u Srbiji dobija savremene računare.

Aleksandar Kavčić
Aleksandar Kavčić Foto: Fondacija „Alek Kavčić“

„Ova naša zajednička akcija ne podrazumeva samo poklanjanje računara već i prenošenje znanja koje je veoma bitno za mlade ljude. Poslednje nedelje avgusta đaci naše gimnazije održaće predavanja iz oblasti matematike i programiranja đacima ovih osnovnih škola“, rekla je Mirjana Katić, direktor Matematičke gimnazije.

Krajem avgusta fondacija Alek Kavčić darovaće i tri računara i štampač jednoj od najmanjih škola u Srbiji, osnovnoj školi „Vladimir Bukilić“ u Tularu, opština Medveđa.

Đaci ove škole nemaju adekvatne uslove za nastavu na daljinu, i ovi računari i štampač će im pomoći da prebrode teškoće, između ostalog i tako što će moći sami da štampaju besplatne udžbenike koji će biti dostupni na internetu.

Osnivač fondacije „Alek Kavčić“ je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta.

Fondacija je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke, a sledeći korak je obezbeđivanje besplatnih udžbenika za sve predmete u osnovnoj školi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar