Foto: Millennium Resorts, Nova.rs

Kompanija "Milenijum tim", jedan od glavnih saradnika vlasti na skupim projektima finansiranim iz budžeta Republike Srbije, dobila je od Vranja najviše gradsko priznanje, javno priznanje "31. januar", koje se dodeljuje povodom Dana grada. Pored izgradnje stanova za bezbednjake i projekta "Čista Srbija", "Milenijum tim" za Vranje veže i kupovina jezgra Vranjske Banje za samo 22 evra po metru kvadratnom.

Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, na čelu su ove firme koja je, zahvaljujući povezanosti sa aktuelnom vlašću, poslednjih godina rapidno napredovala i dobijala velike državne poslove u Srbiji.

Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

Intenzivan uspon Milenijum tima vezuje sa period 2007-2012. godine, kada je Milenijum tim bio u grupi privatnih kompanija koje su sa Srbijagasom ugovarale poslove gasifikacije. Ukupna vrednost tih poslova bila je najmanje 242 miliona evra.

Bivša ministarka Zorana Mihajlović u jednoj od svojih izjava rekla je svojevremeno da je to firma bliska SPS-u.

U međuvremenu su se stvari promenile, pa je Milenijum tim postao firma bliska SNS-u.

Nakon poslova gasifikacije, Milenijum tim je ušao poslove gradnje Beograda na vodi.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Poslove stanogradnje proširili su i van Beograda na vodi pa su tako krajem 2018. godine dobili poslove gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju. Ovaj posao vredan 15 miliona evra „Milenijum timu“ i turskoj kompaniji „Tašjapi“ dodelilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U Vranju su, pored gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, izvodili i radove u okviru projekta „Čista Srbija“, na zameni fekalne kanalizacije.

Kupili jezgro Vranjske Banje za 22 evra po kvadratu

Pored stanova za bezbednjake i projekta „Čista Srbija“, Milenijum tim za Vranje veže i kupovina 8.246 kvadrata zemljišta u Gradskoj opštini Vranjska Banja i nezavršenog hotela od 3.148 kvadrata, u vlasništvu PIO fonda, za 252.564 evra, odnosno 22 evra po metru kvadratnom.

Prodaja se odnosila na nepokretnosti, a izvorište geotermalne vode u najtoplijoj banji u Evropi (temperatura i do 94 stepena), zvanično je ostalo u državnom vlasništvu.

Prodaja ove banje je okončana uprkos ukazivanju tadašnjeg nadležnog stručnog pomoćnika direktora Fonda za penzijsko i zdravstveno osiguranje Valerijana Kadijevića na nezakonitosti tokom ovog procesa, o čemu su pisali novinari NIN-a.

Milenijum rizorts, ćerka firma, sada u Vranjskoj Banji gradi kompleks hotela. Kako je u januaru 2021. godine izvestio lokalni portal „Slobodna reč„, Komisija za kontrolu državne pomoći je kupcima zemljišta i objekata Specijalne bolnice za rehabilitaciju Vranjska Banja, odobrila bespovratnu pomoć od preko 10 miliona evra, za izgradnju rizorta. U dokumentu u kojem je Komisija obrazložila odluku, navodi se da je prodaja zemljišta u skladu sa pravnim propisima Republike Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke koji je iz Vranjske Banje, Slaviša Bulatović, novinarima ovog portala je tada prodaju zemljišta u jezgru opštine sa geotermalnim izvorom od preko 90 stepeni za svega 22 evra po kvadratu, prokomentarisao sa „Nemojmo da od drveta ne vidimo šumu“, a o ceni je rekao da su je „odredili ljudi koji treba da je odrede“ i dodao da „odgovorno tvrdi da je cena određena u skladu sa važećim zakonskim normama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar