Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Rezultate poslovanja Telekoma Srbije nećemo znati, najverovatnije, još najmanje mesec dana. Toliki je rok ova državna kompanija dobila da ispravi još jednu grešku u redovnom godišnjem finansijskom izveštaju.

Na sajtu Agencije za privredne registre, sa jučerašnjim datumom 21. maj, ova institucija je Telekomu poslala još jedan zahtev za ispravljanje finansijskog izveštaja. Ovo nije prva dorada zvaničnog dokumenta o poslovanju tokom 2023. godine. I ovaj put, baš kao i prethodni, omaška se potkrala u napomenama koje prate izveštaj.

Kako se vidi iz dopisa APR, podaci o zalihama se u napomenama ne slažu sa onima u izveštaju.

„Finansijski podaci u napomenama uz finansijski izveštaj ne odgovaraju podacima prikazanim u obrascima finansijskog izveštaja“, upozorava APR. „Potrebno je uskladiti finansijski podatak u prikazanoj tački 22. zalihe, sa prikazanim podatkom iz bilansa stanja. Radi otklanjanja nedostataka utvrđenih ovim obaveštenjem, Registar finansijskih izveštaja putem posebnog informacionog sistema obezbeđuje obvezniku pristup zahtevu koji je primljen i evidentiran u Registru“.

Pravila nalažu da ispravku, odnosno dopunu redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, kompanija treba da dostavi najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog obaveštenja na internet stranici Agencije za privredne registre. Telekom tako ima rok do 21. juna da usaglasi podatak o zalihama. Ukoliko ne bi ispravili nedostatke, izveštaj ne bi bio upisan u Registar, niti javno objavljen.

Redovan finansijski izveštaj Telekoma je APR evidentirao 1. aprila. Trenutno je u statusu „na dopuni“. Konsolidovani finansijski izveštaj ovog akcionarskog društva primljen je poslednjeg dana aprila i trenutno je u obradi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo nije prva greška koju su registratori otkrili u izveštaju Telekoma. Zahtev za ispravljanje prve su uputili pre tačno mesec – 22. aprila.

Tako se ova državna telekomunikaciona kompanija našla u ne tako brojnom krugu firmi čiji finansijski izveštaji još nisu javno dostupni.

Osim u slučajevima kada ga nisu ni podneli, kod većine je reč o otkrivenim greškama.

Kada je reč o Telekomu, prošli put registrator je primetio zanimljiv propust. Ova kompanija je poslala prateće napomene uz izveštaj kojima nedostaje – jedna strana.

„Utvrđeni su sledeći nedostaci: Napomene uz finansijski izveštaj nisu pogodne za objavljivanje“, stoji u ovom zahtevu Registra finansijskih izveštaja koji je poslat 22. aprila. „Nedostaje strana 64. Radi otklanjanja nedostataka utvrđenih ovim obaveštenjem, Registar finansijskih izveštaja putem posebnog informacionog sistema obezbeđuje obvezniku pristup zahtevu koji je primljen i evidentiran“.

Forbes Srbija je naišao na još nekoliko velikih kompanija o kojima još ne znamo detalje prošlogodišnjeg poslovanja. Iz istog razloga, izveštaji su im vraćeni na doradu. Izveštaji skoro svih tih kompanija, takođe, još nisu javno dostupni. Reč je MK Grupi. Neltu, Wolt-u, Knez petrolu, Opposite fashion, Greenet. MPC Holding je sam povukao dokument na ispravku, dok su podaci o poslovanju Galens investa objavljeni u međuvremenu.

Posebna kategorija su kompanije kojima su osnivači strana privredna društva i deo su njihove konsolidacije. U tim situacija se sreću firme kojima se poslovna godina ne poklapa sa kalendarskom i za njih ne važe isti rokovi za predaju izveštaja.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar