Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dekan Filozofskog fakulteta Miomir Despotović demantuje navode studenta prodekana Mihaila Radivojše koji je rekao da je studentima koji su bili zaraženi koronavirusom uskraćeno pravo da polažu ispite u takozvanom kovid ispitnom roku, što je protivno ranijoj odluci Saveta te visokoškolske ustanove. Dekan tvrdi da će, u dogovoru sa profesorima, studenti koji su imali tu nesreću da ih u sred zvaničnog ispitnog roka zadesi kovid, dobiti priliku da vanredno polažu ispite.

„Registrovano je ukupno 19 kovid studenata. Imamo spisak onih koji su se prijavili u skladu sa preporukama i uputstvom Senata Univerziteta u Beogradu i Rektorata, njima se omogućava polaganje. Svi nastavnici, sa svih 10 studijskih grupa, dobili su informaciju o studentima, i student u dogovoru sa nastavnikom zakazuje vreme i mesto kada hoće i može da polaže“, kaže dekan.

Kada je reč o odluci Filolozofskog fakulteta od 10. jula u kojoj piše „Covid ispitni rok: 17.08. 2020. – 22. 08. 2020“, dekan tvrdi da su to bili datumi za prijavljivanje studenata koji su bili zaraženi kovidom.

„Mi ne znamo u kakvom je stanju student, kada je prošla zaraza, zbog toga ne može da se fiksira održavanje ispitnog roka. Sve se sprovodi u dogovoru sa nastavnikom i kada je student u mogućnosti. To je samo tako nesrećno nazvano covid ispitni rok, oni su se u tom periodu samo prijavljivali i registrovali“, objašnjava dekan.

Foto: N1

On ističe da nikome na pada na pamet da postavlja neke nerazumne barijere za ljude koji su se razboleli i veruje da će studentrima koji se u nekom narednom periodu zaraze koronom biti omogućena slična šansa.

„Mi ćemo čekati sve odluke Rektorata, nećemo biti slobodni strelci. Kako Rektorat odluči mi ćemo tako i postupiti. Postoji dobra volja i na fakultetu i na čitavom Univerzitetu da se izađe u susret, to su naši studenti“, poručuje dekan Despotović.

On podseća da su, osim regularnih rokova koji postoje u zakonu, u skladu sa onim što su Rektorat i Senat Univerziteta u Beogradu odlučili, studenti dobili i dodatni rok.

„Mi od 1. juna do 1. oktobra, kada se oduzme kolektivni godišnji odmor, imamo 13 radnih nedelja. U 12 radnih nedelja su ispitni rokovi, prostora za još jedan dodatni rok više nema. Mi imamo 250 nastavnika i ne možete da ih mobilišete preko granica njihovih mogućnosti“, kategoričan je dekan.

Bonus video:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar