Foto: N1

Studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su bili zaraženi koronavirusom uskraćeno je pravo da polažu ispite u takozvanom kovid ispitnom roku, što je protivno ranijoj odluci Saveta te visokoškolske ustanove, rekao je za portal N1 student prodekan Mihailo Radivojša.

Radivojša je za N1 rekao da je Ministarstvo prosvete početkom jula poslalo preporuku Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS) da fakultetima predloži održavanje ispitnog roka za studente koji su usled infekcije koronavirusom bili onemogućeni da ispite polažu u redovnom terminu.

Na osnovu preporuke resornog ministarstva, Senat Univerziteta u Beogradu, koji čine dekani svih fakulteta, doneo je 7. jula Zaključak kojim fakultetima savetuje mere za funkcionisanje. Tačka 3. tog zaključka, u koji je redakcija N1 imala uvid, preporučuje fakultetima da sprovedu kovid ispitni rok za studente koji su bili sprečeni da polažu ispit u aktuelnom roku, uz podnošenje adekvatne medicinske dokumentacije.

Pročitajte još:

„U skladu s tim zaključkom, Studentski parlament Filozofskog fakulteta postigao je dogovor sa Upravom fakulteta da se kovid ispitni rok održi u periodu od 17. do 22. avgusta.

Odluka o tome usvojena je 10. jula na sednici Saveta Fakulteta, a jedini problem mogla je da bude činjenica da je u pitanju poslednja sedmica kolektivnog godišnjeg odmora. Filozofski fakultet, srećom, nema veliki broj studenata zaraženih koronavirusom, pa smatram da se dobrom voljom profesora taj ispitni rok mogao održati“, ističe Radivojša.

Studenti će biti ispitani „negde između rokova“

Tri dana nakon sednice Saveta, prodekan za nastavu prof. dr Nebojša Grubor izdao je obaveštenje da će se u periodu od 17. do 21. avgusta samo prikupljati medicinska dokumentacija, a da će studenti biti ispitani u “narednom periodu“.

„Predstavnik studenata sociologije i ja smo nakon toga razgovarali sa prof. Gruborom i dekanom fakulteta prof. dr Miomirom Despotovićem, u pokušaju da odbranimo odluku Saveta.

Na naše pitanje šta tačno podrazumeva formulacija ‘naredni period’ i kad će studenti imati priliku da odgovaraju, prof. Grubor je neodređeno odgovorio ‘negde između rokova’. Napominjem da već postoje tri utvrđena ispitna roka od periodu od 24. avgusta do 1. oktobra, u trajanju od po dve nedelje“, kaže sagovornik N1 i dodaje da će ti studenti praktično imati samo pravo još jednog izlaska na ispit, ali ne i ispitni rok.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Studentski predstavnici su potom razgovarali sa upravnicima odeljenja, za koje student prodekan kaže da su “pokazali spremnost da izađu u susret studentima”.

„Ipak, već posle prvih razgovora, prodekan za nastavu je svim upravnicima poslao svoje ‘tumačenje’ i oni su ga većinom prihvatili kao samu odluku Saveta.

Svaki dalji razgovor s njima se završavao se rečima ‘obratite se Upravi’, a od toga, kako se ispostavilo, vajde nema“, ističe Radivojša, dodajući da su sa celokupnom situacijom upoznali i rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović.

Prodekan za nastavu ne odgovara na upit N1

Sagovornik N1 zaključuje da je odluka Saveta je preformulisana i prekršena, zbog čega su, dodaje, studenti koji su bolovali od koronavirusa ostali uskraćeni za svoje pravo na dodatni ispitni rok.

Objašnjenje za odluku da kovid ispitni rok ipak ne bude održan pokušali smo da dobijemo od prodekana za nastavu Filozofskog fakulteta prof. dr Nebojše Grubora, koji ni posle pet dana nije odgovorio na upit redakcije portala N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare