Doktor Srdjan Pesic farmakolog
Doktor Srđan Pešić Foto:N1

Doktor Srđan Pešić sa Katedre za farmakologiju sa toksikologijom Medicinskog fakulteta u Nišu kaže za N1 da je upotreba antibiotika u lečenju od kovida prevelika dok pacijent još nema upalu pluća i da nije potrebno "rutinski" davati antibiotike.

„Oni mogu da naštete pa nam se može desiti da posle ne možemo da lečimo banalne infekcije“, kazao je Pešić.

Dodaje da je upotreba suplemenata u prevenciji donekle opravdana.

„Vitamin C i D, preventivna upotreba vitamina, cinka, selena, probiotika, svi oni pomažu našem imunom sistemu da odbranu podignu na viši nivo. Izoprinozin, staro oružje za novog neprijatelja, staro vino u novoj boci, je lek koji pomaže našim ćelijama, prvoj liniji odbrane, ćelijama koje prve prepoznaju virus. Međutim, ni ovaj lek nije bezopasan“, kaže Pešić.

Profesor kaže da se taj lek može kupiti u slobodnoj prodaji.

„Ja kao farmakolog nikada neću reći da lek treba da se koristi na svoju ruku. Farmaceut ce reći kako se on koristi, ali on nije čudotvorno sredstvo. Već godinu dana smo u tunelu i mraku, ali nakupila su se neka znanja, bilo je prvo nekoliko lekova koji su bili bezuspešni. Ali, Srbija ima i druge lekove, naši terapijski protokoli su usklađeni sa svetskim“, kazao je Pešić.

Kaže da je lek hidroksihlokorin koji je bivši predsednik SAD Donald Tramp preventivno pio na početku pandemije davao rezultate, ali da je njegova masovna upotreba obustavljena.

„Na početku je u Kini, u Vuhanu korišćen u terapijske svrhe i davao je neke rezultate, ali je bilo i neželjenih dejstava. Tramp je reklamirao taj lek, ali je njegova masovna upotreba obustavljena. Mnogo je studija urađeno, on je i dalje legitiman lek u jugoistočnoj Aziji i Africi“, dodaje doktor Pešić.

Lek bamlanivimab predstavlja napredak

O leku bamlanivimab, koji se u Srbiji pacijentima koji se bore sa koronavirusom daje već mesec dana, kaže da on predstavalja napredak u terapijskom smislu.

„On se daje na početku infekcije, daje se rizičnim grupama, skup je. Dobijaju ga stariji pacijenti, oni sa dijabetesom“, kazao je Pešić i dodao da magičnog leka nema.

„Ja bih voleo, ali ga nema. Intenzivno se radi 400 studija, više od 70 mogućnih lekova se ispituje, ali oni mogu samo da ublaže efekte. U ovom trenutku ono što može da pomogne su samo vakcine, one su jedino legitimno sredstvo. Imam moralnu potrebu da sve one koji se nisu vakcinisali pozovem, zbog svih onih koji su u crvenoj zoni, da i oni malo odahnu“, zaključio je profesor Srđan Pešić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar