Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko god da otvaraju konkurse, koliko god da zapošljavaju, medicinskih sestara nema dovoljno - uspostavlja jednu od dijagnoza zdravstva u Srbiji predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Radica Ilić. U toj jagmi za medicinskim sestarama poseže se i za prekvalifikacijama kadrova.

„Diploma se dobija za nekoliko meseci, a posao vas već čeka. Prekvalifikovani kadar, prekvalifikovane medicinske sestre i tehničari su već davno u sistemu, tu su i rade. To je i dalje praksa. U redu je ako ste završili neku srodnu školu, ali to nije uvek slučaj“, napominje naša sagovornica.

Objašnjava da nije problem prekvalifijacijama u državnim školama, koje poštuju standarde. Takve škole za one iz drugih zanimanja koji žele da postanu medicinske sestre i tehničari nude program uz sate prakse, koji se traže i u regularnim uslovima i školovanju.

„To nije problem, ko želi da se na taj način odškoluje i nakon toga brzo nađe posao, to je regularno“, smatra Ilićeva. Međutim, kao problem ističe fantomske škole, u kojima se diploma stiče posle svega nekoliko meseci škole i bez potrebnog iskustva.

„Opštepoznate su škole u kojima se za male pare dobija diploma – u Novom Sadu, Tutinu, Lazarevcu…Ja sam sigurna da to nije prestalo. Naravno, nema osobe koja će to da prizna, jer oni su već uzeli diplome, ušuškani su“, kaže Ilićeva.

Podseća da se njen sindikat godinama buni i traži rešenje, obraćali su se nadležnim ministarstvima, ali bez pravog epiloga.

„Ministarsvo zdravlja tvrdi da nema mehanizam da kad se raspiše konkurs da favorizuju sestre koje završe regularno. Te prekvalifikovane sestre dobijaju diplomu i nigde vam ne ne piše da li ste vi pre toga bili veterinarski tehničar, frizer ili kozmetičar, vi dobijete diplomu srednje medicinske škole“, objašnjava predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Navodi da je za pitanje za Ministarsvo prosvete ko je dao akreditacije takvim fantomskim školama.

„Bunili smo se, pisali i prošlom ministru prosvete i aktuelnom – objašnjavali smo da je sporan kvalitet iz škola u kojima se diploma dobija posle svega nekoliko meseci i bez potrebnih sati prakse. Nije normalno da vi stičete veštine koje neko stiče četiri godine za nekoliko meseci. Ne možeš ni šnajderka da postaneš za pola godine ili godinu dana“, naglašava naša sagovornica.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodaje da su zbog „takvog dobijanja diploma za čas i na prečac“, pod lupom svi kandidati koji žele da odu iz Srbije i u evropskim zemljama rade kao medicinsko osoblje.

Na „kursadžije“ među medicinskim sestrama upozorava i Gorica Đokić iz Sindikata lekara i farmaceuta.

„Na mesto školovanih medicinskih sestara i tehničara, dolaze prekvalifikovani kadrovi, koji su završili kurs ili položili razliku u ispitima. U kovidu su se slali samo školovani medicinski tehničari u crvene zone, a ‚kursadžije‘ su se baškarile u ustanovama. Sigurno 200 ljudi godišnje završi prekvalifikaciju u Srbiji. Među njima su mesari, vozači, frizeri, koji postaju medicinski tehničari. Polovina njih ne zna da ubode venu, ne umeju da daju infuziju, ali su poslušni, pa su neki već na mestima glavnih tehničara u bolnicama“, objašnjava za Nova.rs dr Gorica Đokić, specijalista neurologije i predsednica Glavnog odbora SLFS.

„Nova“ je povodom ovog problema tražila komentar od Ministarstva prosvete, ali do objavljivanja ovog teksta on nije stigao.

Kako izgleda prekvalifikacija

Prekvalifikacija uz sva neophodna znanja u Medicinskoj školi sa višedecenijskom praksom za one koji žele regularnu diplomu medicinske sestre ili tehničara sadrži nekoliko koraka. Polažu se dopunski ispiti iz stručnih predmeta koje niste imali u prethodno završenoj srednjoj školi. Zbog toga je važno da sa potrebnim dokumentima obratite se koordinatoru nastave za obrazovni profil za koji želite da se prekvalifikujete, koji će uraditi poređenje predmeta, odrediti šta se od predmeta priznaje, a šta je potrebno da polažete, kao i koliko nedelja vežbi je potrebno za pojedine predmete.

Upis se vrši tokom cele školske godine, do 30. dana u mesecu. Odvežbane vežbe su uslov da bi se polagao ispit iz predmeta koji nastavnim planom ima predviđene vežbe. Teorijska nastava nije obavezna, ali se preporučuju konsultacije sa nastavnicima, koje se ne naplaćuju.

Bonus video: Afera „Maksi“: Radnici iznenađeni aneksom, „Delez“ odbio gostovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare