Vakcinacija studenata Kragujevac
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Studentska populacija u Srbiji najviše je zainteresovana za vakcinaciju Fajzerovom vakcinom, pokazuju podaci do kojih je došla Nova.rs

Pišu Aleksandra Petrović i Milena Ilić Mirković 

„Vakcinacija studenata kod nas ide odlično. Beskrajno se trudimo i radimo vakcinaciju i vikendima. Dato je više od 9.000 vakcina, a više od 80 odsto je Fajzer“, kaže za naš portal epidemiolog iz Studenstske poliklinike dr Mila Paunić.

Objašnjava da se studenti svakodnevno prijavljuju za vakcinaciju preko sajta Studenentske poliklinike i da nema zastoja.

„To nije celokupan broj vakcinisanih studenata, jer je veliki broj njih primilo vakcinu u Domu zdravlja. Neki su vakcinisanu i u gradu u kome žive“, kaže.

Dodaje da se studenti najčešće opredeljuju za Fajzerovu vakcinu zbog putovanja, ali i zato što u nju imaju povrenje.

Studenti u Kragujevcu vakcinišu se na punktu za masovnu imunizaciju, zajedno sa ostalim građanima, a uglavnom dolaze po pozivu portala eUprava. Zbog toga nije poznat tačan broj vakcinisanih studenata.

Iz Doma zdravlja Kragujevac kažu za Nova.rs da je kod njih do sada vakcinisana 1.701 osoba starosti od 18 do 26 godine, što čini 12,3 odsto ukupne populacije u Kragujevcu starosne grupe u koju spadaju studenti.

Vakcinacija studenata Kragujevac
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Najveći broj vakcinisanih u jednom danu, bio je početkom aprila u akciji masovne vakcinacije koju je organizovao Studentski parlament Univerziteta u Kragujevcu.

Tada se odazvalo oko 60 akademaca, a predsednik tog parlamenta Ognjen Obradović, za Nova.rs kaže da su se i posle toga sporadično javljali studenti, kojima su u saradnji sa Gradskom upravom i Domom zdravlja obezbeđivali vakcinaciju u slobodnim terminima.

Prema njegovim saznanjima interesovanje je značajno poraslo u odnosu na sam početak kampanje za vakcinaciju studenata.

Anketa koja je sprovedena na fakultetima pokazuje da se studenti najčešće opredeljuju za Fajzer i kinesku vakcinu, vrlo mali procenat njih je za Sputnjik V, dok za AstraZeneku nema interesovanja.

Na fakultetima u Kragujevcu studira oko 12.000 mladih.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare