Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Građani su iz budžeta za fabriku vakcina u Zemunu do sada platili 55 miliona evra, za praznu zgradu", kazala je za N1 novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić. A u međuvremenu, ona je prešla u nadležnost Ministarstva odbrane. "I kad pređe u Ministarstvo odbrane, ne možemo da saznamo ništa, što je i bio cilj. Sve je vojna tajna, što je meni jako interesantno - kako nešto može da bude vojna tajna a da je to projekat sa stranom zemljom, 70 posto vlasništva tog objekta su Emirati. Bilo je rečeno da će Kinezi imati jednu trećinu, ali su nestali iz cele priče, sada su dve trećine Emirati, jednu trećinu mi držimo", pojašnjava.

Više od godinu dana od početka gradnje, Fabrika vakcina u Zemunu nije počela da radi. Taj projekat je najavljen kao „regionalno čudo“, gde će se već na proleće puniti, a kasnije i proizvoditi kineska vakcina protiv kovida – za Srbiju, region i svet. Srbija je sa partnerima iz Kine i Arapskih Emirata u septembru 2021. godine investirala u fabriku za proizvodnju Sinofarmove vakcine protiv kovida. „Ovde ćemo uskoro da krenemo sa punjenjem Sinofarmove vakcine, za godinu i nešto dana, sa kompletnom komponentom za vakcinu“, najavio je predsednik Vučić prošle godine. Ali, od tada – ništa.

O tome da li je to sada „fabrika za izvlačenje para“, Petrušić kaže da je sigurno – da vakcine nema.

PROČITAJTE JOŠ

„Trebalo je da se proizvode i Sinofarm i Sputnjik vakcine. Problem je u tome što se ta vakcina ne proizvodi i ne puni u Srbiji, i ta vakcina više ne treba. U trenutku kada je bila doneta odluka da počne da se puni na Torlaku, to je već tada bila sporna odluka, jer nije imala istraživanja, nije bila priznata od Evropske agencije za lekove. Bio je mutan posao, nismo znali da li možemo da izvozimo. Ulagati sredstva dok se Torlak raspada u tu vakcinu je bilo poprilično besmisleno. To se sve dešava prošle godine, kada je obećana naša prouzvodnja“, pojašnjava Petrušić.

I dodaje: Ubrzo se shvatilo da, niti će ta vakcina dobiti potrebne dozvole, niti će ona više biti upotrebljiva.

„Znalo se da se pandemija menja, a bilo je jasno da te vakcine koje su pravljenje prema vuhanskom soju, više ne funkcionišu. Te vakcine niko ne prima ni ovde, drugo, tom vakcinom ne može se davati buster, ne zna se da može da služi za omikron. Ona je svoj vek završila“, rekla je gošća N1.

Kako su pisali mediji, do juna 2022. godine, Torlak je za proizvodnju „Sputnjik V“ vakcine nabavio opremu i materijal u vrednosti od 10,1 miliona evra. Tada je Vlada iz budžetske rezerve odobrila i dodatnih 696 miliona dinara (oko 5,9 miliona evra).

„Jedna od dobrih stvari Ministarstva zdravlja je da su tražili pristup informacionoj RNK tehnologiji. Raspisan je konkurs SZO-a po kome mi možemo da dobijemo pristup tim tehnologijama, slabije i srednje razvijene zemlje. Mi smo ušli u tu grupu i to je odlično, jer to se ne tiče samo kovida, već zbog raznih bolesti, od kancera do krvnih preparata. I jako je dobro da mi pristupimo, jer nemamo dovoljan broj stručnjaka, a tu se bira jedan broj ljudi koji će biti obučen za te stvari i koji bi mogli to da primene kod nas. Svaki dinar bi vredelo dati u to, jer to pokriva i vakcine i sve druge stvari u zdravstvu“, naglasila je Petrušić.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Sinofarm fabrika vakcina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar