Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U fabrici “Panon” u Crvenki, nekadašnjem najvećem proizvođaču alkohola i sirćeta u SFRJ, remont je završen, obezbeđene su sirovine i proizvodnja bi mogla da počne koliko sutra, ali – nema struje, iako na tržištu vlada velika nestašica alkohola zbog pandemije koronavirusa, piše VOICE.

Fabrika osnovana 1923, koja je u svojim najboljim godinama proizvodila 50.000 litara alkohola na dan, više nema ni priključak, ni merno mesto, navodi VOICE.

„Ta prepreka bi se mogla savladati da nije zamršenog klupka protivrečnih zakona i imovinsko-pravnih odnosa nad elektro-objektima, u stilu “fali papir”. U međuvremenu, na svetskom i domaćem tržištu zbog proglašene pandemije povećana je potražnja za sredstavima za dezinfekciju čiji se proizvođači sve više suočavaju sa nestašicom etil-alkohola kao osnovnom sirovinom.“, ističe Vojvođanski istraživačko – analitički centar.

Kako bi se fabrika sa gotovo 100 godina tradicije ponovo priključila na električnu mrežu trebalo bi, prema važećim zakonim, da postane “nov korisnik”, a to je moguće samo ukoliko se priključi na trafo-stanicu u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. I tu se, objašnjava direktor Julijan Rac, pojavio prvi problem. Trafo-stanica na koju je fabrika bila decenijama priključena ne pripada državnom preduzeću, već fabrici šećera “Crvenka” koja je u vlasništvu grčke kompanije “Helenik Sugar”.

“Taj trafo su zajedničkim sredstvima finansirale dve fabrike koje se i danas praktično nalaze u istom krugu, međutim u deobnim papirima nakon podele Industrijsko-poljoprivrednog kombinata ‘Crvenka’ – trafo se ne spominje. U privatizaciji je sa ostalom imovinom prešao u vlasništvo novog vlasnika šećerane i sve to nije bio problem dosada. Pre tri godine zbog neizmirenog duga, fabrika je ostala bez mernog mesta, ali je bilo teško pretpostaviti da će to stvoriti ovolike komplikacije. Niko ne beži od izmirenja prethodnog duga, ali se isti i ne pominje kao prepreka”, kaže direktor “Panona” za VOICE.