"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, izgovorio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Prvo smo se pitali kome se u toj sramnoj nehrišćanskoj izjavi obraća poglavar SPC, a onda smo dobili odgovor - targetirana je i anatemisana poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

I ja koja pišem ovaj tekst sam jadnica, slobodno me tako oslovljavajte – dva puta sam za svoje tekstove dobila nagradu poverenice za ravnopravnost i lično mi je uručila ista ta Brankica Janković, pa slobodno neka i mene u isti koš smesti patrijarh. Samo bih ga zamolila da kada već ume da kaže jadnica, neka preko jezika prevali i novinarka, umesto novinar, neka mi barem to učini.

Posebno strašno i jezivo deluje činjenica da posle patrijarhovih reči poverenicu Janković sada može bilo ko na ulici da prokune, opsuje, pljune, ošamari… Jer, ako može patrijarh zašto ne bi mogao i bilo koji „vernik“ ponet njegovim rečima.

Kažu iz Srpske pravoslavne crkve da patrijarh svoje reči nije uputio svim ženama, već je govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera, pardon – funkcionerku.

Direktno targetiranje

„Patrijarh, naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave, kao u dijalogu iz serije koja je još u predprodukciji, a koji glasi: ‘Dobar dan, dobra ženo! – Otkud ti znaš da sam ja dobra’“, saopšteno je iz SPC. U saopštenju je dalje ocenjeno da je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković tokom gostovanja na televiziji pokušala crkvi da ospori pravo da se izjašnjava o bilo kom društvenom pitanju, pa i „o nametanju načina na koji će narod međusobno opštiti i ozakonjenju obaveznosti rodne, odnosno transrodne prakse od vrtića pa na dalje“.

A koji je to „greh“ poverenice Janković

Brankica Janković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sve je počelo od Poslanice patrijarha na Uskrs, kada je prvi čovek SPC upotrebu rodno osetljivog jezika okarakterisao kao protivustavnu i založio se za ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji to propisuje. Oglasila se poverenica Janković.

„Pitanje rodno osetljivog jezika uopšte nije pitanje koje bi zavređivalo pažnju crkve. Crkva može da se izjašnjava o svim društvenim pitanjima koje smatra važnim, ali je naš Ustav jasan, Srbija je sekularna država i to je pitanje iz nadležnosti države“, izjavila je Janković i time izazvala lavinu nehrišćanskih reakcija među onima koji propovedaju hrišćanstvo.

Ako već patrijarh targetira i ne libi se teških reči, nećemo biti kao on, bićemo veći hrišćani – samo ćemo ga pitati da li je svestan svoje odgovornosti ukoliko se nekoj „jadnici“ bilo šta loše desi i ako bilo ko poželi da se sa njom verbalno ili fizički obračuna u zemlji u kojoj je femicid postao skoro pa svakidašnjca? Da li je svestan, kada već nije dostojan.

Reakcija nevladinih organizacija

„Nedostojno i neprihvatljivo“ – ocenila je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Nadajmo se samo da posle ove izjave za Nova.rs neće i ona biti žrtva izliva patrijarhovog besa.

Tanja Ignjatović Foto:Medija centar Beograd

„Sramna je izjava da je patrijarh targetirao samo jednu ženu, to nije hrišćanski. Mnoge žene, mnoge vernice će biti time pogođene. To je odraz društva u kojem mi živimo. Nema uporišta za razumevanje, toleranciju i prihvatanje različitosti. Vera, po mom dubokom uverenju, mora da bude to, a ne ovo što smo čuli od patrijarha. To je taj duh targertiranja neistomišljenika.
Svako koga obeleži predsednik države, patrijarh, narodni psolanici , svako od nas je meta. Svako od nas je meta za omalovažavenje. Mi živimo posledice decenijskog targetiranja i parvaljenja neprijatelja. Posle 3. maja ništa u obraćanju nije smelo da bude tako kako se obratio patrijarh, niti kako se obraća predsednik države delu građana i građanki. Sve je moralo da bude zaustavljeno da ne bismo nastavili degradiranje koje opravdava nasilje. Kada bilo koje ljudsko biće označite kao neljudsko i nevredno vi ste dali opravdanje svakome da bude nasilan i da nema nikakav osećaj krivice“, zaključila je Ignjatović, a patrijarh bi trebalo pažljivo da je čuje.

Bonus video: 24 minuta sa Zoranom Kesićem _Ovo nam nije trebalo__ Patrijarh protiv rodno osetljivog jezika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare