Sergej Trifunović Promocija knjige Stovarište Sergej Trifunović Dorćol Plac Dorćol Platz
Sergej Trifunović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumac Sergej Trifunović oglasio se povodom izjava patrijarha Porfirija.

„Jel vam poznata ova rečenica:”Neće vam biti dobro ako vam mi…” pa štagod? Kada je došao naš dragi brat, mitropolit Porfirije na mesto patrijarha, rekao mi je da ima nameru da se obraća isključivo sa oltara. Da ne uzima ičiju stranu. Pošto se obratio pastvi, a ja sam deo pastve, onda neću iskoristiti pravo poznanstva i posed telefonskog broja, da ga, kao pre koji mesec pitam zašto je SPC odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, nego ću ga isto tako javno zamoliti, kao sveštenika koji me je krstio dok je bio Iguman manastira Kovilj – vaša svetosti, samo nemojte da nas bijete. Ili ako već morate, nemojte u lice, od toga živim“, napisao je glumac na svom Instagram nalogu.

Trifunović je, inače, odogovorio na izjavu patrijarha Porfirija, koji je izjavio: „Čujemo i da je Crkva kriva i za nasilje nad ženama. Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi videti da ste manipulisali i lagali“.

Ova izjava je objavljena na sajtu SPC, nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije na svečarskoj gozbi govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“.

Tu izjavu je, među brojnim javnim ličnostima, osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je rekla da su to „ponižavajuće i uznemiravajuće reči“.

„Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC.  Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima „izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene. U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, napisala je poverenica na društvenoj mreži Fejsbuk.

***

BONUS VIDEO: Tatjana Macura: I kad smo verenice, za patrijarha smo jadnice i bednice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare