Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Martin Klauke predao je ključeve 18 automobila Republičkom zavodu za statistiku (RZS), koji su donacija EU u cilju efikasnijeg poslovanja te državne službe.

Direktor RSZ Miladin Kovačević je rekao da će vozila biti korišćena za rad tokom popisa stanovništva 2022. godine i popisa poljoprivrede 2023. godine.

„Korišćenjem ovih vozila će biti smanjeni troškovi i vreme predviđeni za popisne i ostale aktivnosti“, rekao je Kovačević.

On je dodao da su donirani automobili namenjeni odeljenjima statistike u 15 srpskih opština i u Beogradu.

„Donacija EU u okviru projekta IPA 2018. za razvoj statistike u Srbiji se sastoji od četiri komponente: Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021, Popis poljoprivrede 2021, Anketa o zdravlju stanovništva i Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece“, rekao je Kovačević.

Kako je istakao, ukupna vrednost projekta EU za razvoj statistike u Srbiji iznosi oko 29 miliona evra, u čemu je učeše EU 20 miliona evra.

Kovačević je objasnio da je cilj ovog projekt unapređenje i olakšanje uporedivosti statističkih podataka na međunarodnom nivou.

BONUS VIDEO: Lokacija kod „Kvantaša“ na koju će biti preseljen buvljak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar