Foto:Shutterstock/Dimitrije Ostojic

Odbijanjem da se pridruži sankcijama, koje je zbog agresije na Ukrajinu, EU uvela i uvodi Rusiji, Srbiju je učinilo jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Moskvu. Zvanični Kijev upozorava da se broj letova na relaciji Srbija Rusija udvostručio, a drugi evropski zvaničnici predlažu da se Er Srbiji čak i zabrani letenje u vazdušnom prostoru Unije. Predsednik Vučić najavljuje da će se za pet, šest dana, režim letova u i iz Moskve vratiti na staro, piše N1.

Rusija je pronašla rupu na evropskom nebu, koju je ucrtala – Srbija. U vreme, zbog sankcija, zatvorenih vazdušnih koridora, iz Moske se do zemalja Unije ili Velike Britanje leti punim avionom preko Beograda. Ta rupa „bode“ oči zvaničnom Kijevu.

„Er Srbija je udvostručila broj letova za Moskvu u trenutku dok su drugi evropski prevoznici zaustavili letove u Rusiju i zatvorili svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije i privatne letove. Srbija je jedina zemlja u Evropi sa nebom otvorenim za Rusiju. Pravljenje novca na ukrajinskoj krvi nedostojno je zemlje kandidata za EU“, navela je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Džepar.

PROČITAJTE JOŠ

Kompanija koja se bavi analiziranjem podataka o putovanjima, Forvardkiz, navodi da je kapacitet na letovima između Rusije i Srbije skočio za 50 odsto kada se porede nedelje pre i posle ulaska ruskih tenkova u Ukrajinu. Pošto se Srbija ne pridružuje sankcijama, pretpostavlja se da će broj Rusa koji preko Beograda ide dalje ka Evropi, samo još više da raste, o čemu je pisao i britanski list Gardijan.

Ceo tekst možete pročitati na portalu N1.

BONUS VIDEO: Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar