Milan Jevtić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tek što je Marko Jovanović iz Kragujevca, posle pet godina borbe uspeo da dokaže da EPS-u za struju duguje njegov imenjak, a ne on i da na jedvite jade povrati novac koji su mu zaplenili izvršitelji,kragujevački EPS ponovo juri nedužne građane. Milan Jevtić se tereti za 130.000 duga, koji nikako nije mogao da napravi, jer kako kaže za Nova.rs, već pet godina ne živi u stanu u kome je dug napravljen.

Milan je bio zakupac stana u vlasništvu kragujevačkog Javnog stambenog preduzeća iz koga je izašao 2017. godine. Prilikom raskida ugovora, dostavio je sve račune, kao i potvrde iz komunalnih preduzeća da ništa ne duguje.

Za naš portal objašnjava, da je u Stambenom tada jasno pitao „je li to to, ne dugujem ništa više“ i dodaje da je dobio potvrdan odgovor.

Naš sagovornih te tvrdnje potrepljuje i dokumentacijom, u kojoj je jasno navedeno „da obaveze zakupca za plaćanje komunalnih usluga prestaju zaključno sa danom 30.08.2017. godine“.

Milan Jevtić, inače poznati kragujevački profesor istorije, kaže da je kao revnostan građanin, te 2017. godine išao čak i u EPS, kako bi se informisao da li je u obavezi da „još nešto uradi ili odjavi“.

„Oni su mi rekli da će sve to da reši Javno stambeno preduzeće koje je vlasnik stana. Ali se na kraju ispostavilo da oni to nisu uradili, a ja sam tek posle tri godine saznao da se brojilo i dalje vodi na mene“, priča Milan, koji se našao u vrtlogu između dva preduzeća koja nisu odradila svoj posao i sada, kako kaže, njega terete za dug koji je nastao u stanu posle njegovog zvaničnog izlaska.

U međuvremenu je dug narastao na 130.000 dinara, a Milan već dve godine pokušava da dokaže, kako navodi, „očiglednu i jasnu stvar“.

Za Nova.rs svedoči da je prvi šok doživeo 2020. kada mu je stiglo rešenje izvršitelja da izmiri dug star dve godine, za stan u kome ne živi pune tri godine. Odmah je, kaže, otišao da se raspita „šta nije regulisano“, i dodaje da je dobio obećanje da će sve biti „brzo završeno“.

Pema instrukcijama i uveravanjima iz Stambenog da napiše prigovor, te obećanja da će sve biti završeno na nivou između direktora dva preduzeća, Milan je umesto očekivanog raspleta situacije, dobio poziv za sud.

Međutim, ni na sudu nije uspeo da se oslobodi duga, jer se, kako tvrdi, duga strana, odnosno ljudi iz EPS-a nisu ni pojavili na ročištu.

Do sada je dobio četiri rešenja izvršitelja, koja objašnjava on, stižu na svakih šest meseci i kako kaže „uvek od različitog izvršitelja“. Nepovoljan sudski epilog, imao je samo po nalogu prvog izvršitelja, a tek mu sleduju ostala tri, žali se on.

„Kao da sam u mašini za mlevenje mesa“.

„Ja sam u začaranom krugu. Od mene traže da izmirim nešto što ne dugujem, a sa druge strane ne prekidaju isporuku struje tom stanu u kome ne živim već pet godina. Meni stalno pristižu računi i izvršne presude. Nalazim se u mašini za mlevenje mesa, između čekića i nakovnja državnog i gradskog komunalnog preduzeća“, objašnjava Milan muku u kojoj se našao.

Dodaje da će sledeće ročište biti održano 30. marta, ali kako kaže, ne sme da prognozira nikakav ishod. Kaže i da mu, kao odgovornom građaninu, nije jasno da se takvi propustti dešavaju u javnim preduzećima.

„Ovo je katastrofalan nemar, oni u taj svoj nemar i unutrašnje sukobe, da ne kažem i nesposobnost, uvlače građane, koji ni krivi ni dužni plaćaju cenu njihove neuređenosti“, negoduje ovaj profesor i dodaje da nije jedini sa istim problemom, te da i pojedine njegove bivše komšije, takođe zakupci stanova u Javom stambenom, na sudu dokazuju da ne duguju ništa.

Stambeno bez komentara, EPS se ne javlja

Direktorka Javnog stambenog preduzeća u Kragujevcu, Snežana Ćirković odgovorila je na naš poziv i kratko izjavila da ne može da komentariše slučaj Milana Jevtića, uz obrazloženje ’’da je pokrenut sudski postupak’’, te da bi bilo neprofesionalno sa njene strane da govori o postupku koji je u toku.

U ogranku EPS-a u Kragujevcu, na dostupne telefone uprave, danas nam se niko nije javljao.

Međutim, list „Danas“ je objavio saznanja, da se u Elektrodistribuciji ovakvim slučajevima i ne bave, jer je preraspodelom ingerencija u firmi, ’’ovakva problematika u nadležnosti EPS Snabdevanja’’, te da u tom delu kragujevačkog EPS-a, niko nije ovlašćen da daje bilo kakve informacije medijima.

„Danas“ je objavio i nezvanična saznanja, prema kojima je za EPS slučaj završen, ukoliko je predat izvršiteljima.

Milan Jevtić je, kako bi dokazao da nije dužnik, angažovao i advokata, koji je za naš portal izjavio da je ceo slučaj ’’slikovit prikaz nemara javnih preduzeća’’.

„Moj klijent ima napismeno da je izmirio sve svoje obaveze i sva komunalna dugovanja. I pored takvog dokaza, EPS pokreće sudske postupke protiv njega, iako dobro znaju da on nije dužnik takvih potraživanja. Pri tome, ne pokazuju ni minimum dobre volje da sopstveni adminisrativni propust otklone’’, rekao je advokat Radivoje Kastratović.

Jevtić na kraju zaključuje da je samo dug za struju 130.000 dinara i da u taj iznos nisu uračunata potraživanja izvršitelja i ostali troškovi, o kojima, kako kaže „ne sme ni da razmišlja’’.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare