Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stručnjaci tvrde da Sunce i visoke temperature mogu da pomognu u suzbijanju koronavirusa. Ipak, iskusni virusolozi i epidemiolozi sa kojima smo razgovaralii, primećuju da smo se od ukidanja vanrednog stanja opustili i podsečaju da je virus još uvek među nama.

Virusolog Ana Gligić nezadovoljna je i pomalo ljuta zbog masovnog okupljanja koje se pre dva dana dogodilo ispred Skupštine Srbije.

Ana Gligić Foto: N1

„Ovo što se desilo na ulici nije dobro, pola je nosilo masku, pola nije nosilo masku, nagurali se jedan do drugoga. Zbog blagih infekcija koje možda nisu prepoznate, može da se desi da je bilo kontakta sa bolesnicima. Sigurno je da smo malo neodgovorni kao narod. Pojava u staračkom domu je pokvarila celu koncepciju epidemiologa, tako i ovaj skup ispred Skupštine, epidemiolozima može da poremeti zamisli. Ne znam šta će sada biti pose ovog skupa, čekaćemo nekih 20 dana da vidimo“, kaže Gligić za Nova.rs.

Ipak, Sunce, tvrdi ona, uliva nadu.

„Ovo Sunce će jako uticati da u spoljašnjoj sredini virus propada i neće biti onog vazdušnog prenosa toliko intenzivno kao što je do sada bilo“, smatra virusolog.

Ona, ipak,  skreče pažnju i na veliki broj dece i mladih na ulicama.

„Na ulici vidim dosta dece, što me zabrinjava. Vidim dosta mladih bez zaštite, bez maske, malo smo se opustili, ali pomoći će nam ovo vreme. Gotovo svi virusi se na ovim temperaturama koje če biti danas  inaktiviraju za nekoliko sati. Ipak, virus se neće eliminisati još, virus je među nama još uvek. Malo smo se malo smo se prokužili i sada je to na nekoj vagi koja ide levo-desno“, objašnjava Gligić.

Petrović: Zaražavanje na otvorenom veoma retko

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal

Zaražavanje na otvorenom prostoru je veoma retko i više teorijsko nego praktično, tvrdi epidemiolog Radmilo Petrović, jedan od onih koji je učestvovao u suzbijanju epidemije variole vere 1972 godine. U izjavi za Nova.rs, on tvrdi i da je mogućnost da epidemija bukne veoma mala, čak i usled nekih većih okupljanja na otvorenom, poput onog jučerašnjeg ispred Doma Narodne skupštine.

„Ako ljudi nisu baš kijali i kašljali, na otvorenom prostoru teško može da bukne epidemija. Da se razumemo, bolesni su oni koji imaju temperaturu, neće doći na bilo kakav skup. Bolesnik koji ima temperaturu, on je najviše zarazan, oni koji imaju infekciju i ne kijaju, oni veom retko zaražavaju druge, to je poznato u epidemiologiji. Okolinu najviše zaražavaju oni sa temperaturom, oni izbacuju virus u kapljicama. Laki bolesbnici, blagi ili asimtomni oblici oni mogu da izbacuju, ali malu količinu viruss i veoma retko zaražavaju.“, objašnjava Petrović.

On dodaje da  je na otvorenom velika cirkulacija vazduha i to pravi disperziju kapljica koje izlaze iz organizma i ne može da se postigne ta infektivna doza da bi se neko zarazio, kaže za Nova.rs epidemiolog Radmilo Petrović.

On tvrdi da u parkovima možemo da se opustimo.

„Parkovi su sada opasnost od krpelja i lanjske bolesti, a nikako od korone“, kaže Petrović i dodaje da na otvorenom nije nužno nošenje maske.

Ipak, ovaj iskusni epidemiolog primećuje da smo kada je reč o zaštiti na zatvorenom popustili.

Niko ne nosi masku, čak ni prodavci u radnjama. To je izigravanje propisa. Čini mi se da 95 posto našeg naroda smatra da ga neko tera da nosi masku u zatvorenom iz hira. Strašno smo nedisciplinovan narod“, upozorava Petrović i dodaje da u gradskom prevozu obavezno treba nositi masku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare