Foto: Nova.rs, Shutterstock

U porodičnom stanu na Voždovcu mladić (26) je ubio majku udarcima tupim predmetom u glavu. Pedesetogodišnja Beograđanka skočila sa 5. sprata zgrade na Zvezdari. Muškarac iskočio kroz prozor… Ovo su samo tri potresna slučaja koja su se desila u Beogradu u poslednjih mesec dana, a kojima je, pored tragičnosti, zajedničko i to da su svi počinioci na sam dan nesreća pušteni iz bolnice “Laza Lazarević”, gde je procenjeno da nema potrebe za njihovim zadržavanjem.

Mladić koji je ubio majku svega par sati ranije, u pratnji policije, dovezen u bolnicu “Laza Lazarević”, zbog incidenta koji je prethodno napravio na beogradskim ulicama. Tokom pregleda ustanovljeno je da nije akutno pod opijatima, da ne pokazuje znake apstinencijalne krize, kao i da je afektivan i nižeg praga tolerancije na frustracije. Oko 22 časa je pušten, uz preporuku da se javi na daljnje praćenje i lečenje u Drajzerovu, u ustanovu za bolesti zavisnosti. Iste večeri, brutalno je prebio svoju majku na smrt.

I mladić koji je izazvao talačku krizu na Karaburmi, gde je pretio da će prerezati vrat vlasniku automehaničarske radnje, je takođe boravio u bolnici „Laza Lazarević“ iz koje pušten nakon 24 sata opservacije.

PROČITAJTE JOŠ

Jutros je u istu ustanovu, sa vidno poremećenim stanjem svesti, dovezen muškarac koji se otrgao pratnji i iskočio kroz prozor bolnice. Srećom, pad je prošao bez povreda. I on je, prema saznanjima Nova.rs pušten kući, u pratnji starije žene. Uprkos različitim stanjima i okolnostima koje su dovele do svih ovih tragedija, svim akterima je očigledno bila potrebna stručna pomoć koja im nije ukazana u adekvatnoj meri. Ovo je stav i brojnih zaposlenika bolnice  “Laza Lazarević” u kojoj tvrde da su nemoćni, jer se hospitalizacija pacijenata vrši isključivo uz saglasnost direktorke, dr Ivane Stašević Karličić.

“U našoj bolnici rade stručnjaci i lekari kojima je iskreno stalo do naših pacijenata i njihove dobrobiti i retko se događa da donesu lošu stručnu procenu po pitanju potrebe hospitalizacije i dužeg lečenja. Međutim, u poslednje vreme o tome, nažalost, više ne odlučuju samostalno, već za svakog pacijenta moraju da dobiju usmeni nalog od direktorke, bila ona tu ili ne”, kaže sagovornik Nova.rs, čiji je identitet poznat redakciji. Prema njegovim rečima, procenu o daljnjem tretmanu pacijenata, kao i o njegovom zadržavanju, direktorka često donosi telefonski.

“Po njenoj naredbi, lekari su u obavezi da je konsultuju za svakog pacijenta. Pored toga što odlučuje koga zadržati a koga ne, neretko prepisuje i terapiju putem telefona. Lično sam prisustvovao kada je pre dve godine pacijentu, starom 51 godinu, telefonski odredila terapiju, uprkos tome što se dežurni lekar koji ga je primio, nije slagao sa istom. Na kraju je, pod pretnjom, urađeno kako je insistirala. Pacijentu je iste noći dodatno pozlilo, zbog čega je hitno prebačen u Urgentni centar”, kaže naš sagovornik, dodajući da je čovek ubrzo i preminuo, “od posledica kovida”.

Podsetimo, pomenuti mladić koji je ubio majku (61) iz Bijeljine, uhapšen je, a MUP je saopštio da joj je naneo više udaraca tupim predmetom po glavi. Nesrećna žena preminula je od zadobijenih povreda u stanu na Voždovcu.

Kada se radi o slučaju otmičara s Karaburme, on je sredinom septembra četiri sata kao taoca držao vlasnika automehaničarske radnje Slobodana Trifunovića (65). Višečasovna drama na Paliluli, završila se predajom otmičara, koji je kao taoca držao vlasnika autro-servisa.

On je bio hapšen i prošle godine, i to zajedno sa svojim ocem i ženom, zbog sumnje da su terali jednog invalida (42) da prosi i daje im novac.

****

BONUS VIDEO 23 žene žrtve partnerskih ubistava u 2022: Kada smo oguglali na nasilje? 

Komentari

Svi komentari (12)