Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Metro, novi mostovi, studentski kampusi, obilaznica oko Beograda, nacionalni stadion u Surčinu... Ovo je samo jedan deo predloga planiranih Generalnim urbanističkim planom grada Beograda do 2041. godine. Iako deluje kao spisak lepih želja, iz Urbanističkog zavoda Beograda tvrde da je plan prilično realan i "optimalan".

Metro, novi mostovi, studentski kampusi, obilaznica oko Beograda, nacionalni stadion u Surčinu… Ovo je samo jedan deo predloga planiranih Generalnim urbanističkim planom grada Beograda do 2041. godine. Iako deluje kao spisak lepih želja, iz Urbanističkog zavoda Beograda tvrde da je plan prilično realan i „optimalan“.

Predloženim izmenama krva slika grada biće znatno izmenjena, jer ovaj ambiciozni dokument predviđa metro, nove železničke stanice, manje gužve i veće umrežavanje saobraćaja. Kako bi trebalo da se razvija glavni grad u narednih 20 godina, građani mogu da vide tokom ranog javnog uvida u Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine. Tu mogućnost je iskoristio i novinar „Nove“ da vam predstavi neke od najznačajnijih noviteta koji će ukoliko se plan sprovede uticati na život Beograđana.

Naravno, uz napomenu da će za realizaciju tih planova biti potreban ozbiljan budžet, strpljenje građana i pre svega volja političke elite.

Da li će na svom mestu ostati Stari savski most, bilo je jedno od glavnih pitanja tokom predizborne kampanje.

Kako pokazuje shematski prikaz novog GUP-a, planirano je da Stari savski most ostane na mestu gde je bio i do sada. Sa druge strane, izrađivači nacrta za rani javni uvid kažu da oni ne znaju da li će most ostati netaknut, biti sklonjen ili rekonstruisan, jer je to odluka gradskih vlasti, ali da je verovatnije da će biti zamenjen novim koji će ići u više traka. Planom je predviđeno da Beograd dobije i most na Adi Huji.

Metro i kampusi

Početkom godine zvanično se ušlo u proces izgradnje metroa, odnosno podzemnog saobraćaja, gde je ideja da se rastereti saobraćaj u Beogradu. Do 2030. godine planirano je da se izgradi jedna linija metroa, koja će ići sa Makiša, preko Karaburme do Mirijeva.

Foto:TANJUG/ MGSI/ DJORDJE KRSTIC

Ideja je da se prva linija „račva“ na dva dela, koji se spajaju kod Žarkova. Druga linija planirana je do 2032. godine, što se u ovom momentu čini prilično ambiciozno, a pomalo i nerealno. Prva i druga linija spajale bi se na Savskom trgu. Ideja kreatora plana iz Urbanističkog zavoda je da se studentski život, obrazovanje i domovi smeste u studentske kampuse, koji će zameniti sadašnje domove. Predlog je da neki od kampusa budu u Kumodražu i na Novom Beogradu. Posebno je pitanje da li će država, obrazovne institucije i Ministarstvo prosvete imati dovoljno snage da sprovedu ovu ideju koja je implementirana širom sveta.

Sele se Zoo-vrt i Hipodrom

Dugogodišnja ideja da se Zoološki vrt preseli iz centra grada našla se u ovom planu. Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada. Iako postoje načelni planovi o izmeštanju, još nema preciznih lokacija gde bi mogao da bude novi Zoološki vrt. One u planu nisu ni ucrtane, niti su navedene bilo kakve mogućnosti.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe je planirano da do 2041. godine beogradski hipodrom bude sa sadašnje lokacije prebačen u Ovču. Novim urbanističkim planom predviđa se da fudbalska reprezentacije dobije svoj dom u Surčinu, o čemu je ranije govorio i predsednik Srbije, a što je priželjkivao i selektor Dragan Stojković Piksi. Međutim, samim planom nisu predviđeni detalji ovog zdanja niti status okolnih parcela.

Dugo se spekulisalo da bi vojni aerodrom „Batajnica“ mogao deo svojih kapaciteta da ustupi za civilni saobraćaj, ali se od toga ipak odustalo. Budući da većinski deo ne pripada Beogradu, vojska je tražila da ovo isključivo ostane vojni objekat.

Šta je GUP

Generalni urbanistički plan predstavlja „krovni“ dokument urbanističkog razvoja grada koji se donosi na 20 godina, zbog čega je od velikog značaja, jer određuje pravac i put kojim bi grad trebalo da se razvija. Usvaja se kao strateški razvojni plan, što znači da svi drugi dokumenti, poput strategija i akcionih planova, treba da slede pravce razvoja iz GUP-a.

Foto: Urbanistički plan Beograda

U ovom trenutku pripremaju se predlozi i daju sugestije na plan koji je predložio Urbanistički zavod Beograda. Do njegovog usvajanja, moguće je vršiti revizije predloga, ali nakon usvajanja svaka odluka koja se menja povlači sa sobom i novo usvajanje GUP-a.

Bonus video: Vesić na Makišu – Radovi za izgradnju metroa teku po planu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare