Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U preko 500 škola u Srbiji prosvetari štrajkuju jer žele da skrenu pažnju na dva goruća problema - smanjenje broja učenika u odeljenjima i isplate zarada. Kada je reč o novcu, prosvetari tvrde da im država duguje 60.000 dinara, ali da institiraju da im odmah bude isplaćeno 20.000. Dok traje kampanja, mnogo se priča o obrazovanju, ali za sada sve ostaje na lepim rečima i obećanjima.

„Prvi zahtev štrajka je smanjenje broja učenika u odeljenjima, a mi već duže vremena ovo ističemo kao prvi zahtev. Smatramo da država mora hitno mora da reaguje, a broj učenika mora biti smanjen jer nam je za početak kovid pokazao da mi ne možemo da radimo sa tolikim brojem učenika”, istakla je Janković.

Kada je reč o finansijskom aspektu koji je drugi zahtev, Janković je podvukla da dugovanja iznose 60.000 dinara.

„Mi kao intelektualci nismo u situaciji da to nazovemo kao pomoć države kako je neki zovu, već je to trećina dugovanja Vlade Srbije prema prosvetarima. Trenutno ta dugovanja iznose 60.000 dinara, a mi tražimo da se trećina isplati odmah – 20.000 dinara“, dodala je ona.

Janković je istakla da su prosvetari to tražili i pre usvajanja budžeta, ali naglašava da sa njima niko o tome nije pričao budući da oni i nisu članovi Socioekonomskog saveta.

„Na jedinim pregovorima koji su održani, ministar Ružić je rekao da se Ministarstvo prosvete i on ne pitaju za novac. Mislim da je već nekoliko godina prošlo od toga kada smo seli sa predsednicom Vlade da razgovaramo o zaradama. Obrazovanje je očigledno na nekom verbalnom pijadestalu, ali samo tokom kampanje. Nakon izbora, niko o tome ne priča”, zaključila je Janković.

Pre nekoliko dana, iz Ministarstva prosvete su saopštili da je na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta podržan predlog sindikata za isplatu solidarne pomoći prosvetnim radnicima i da je taj predlog upućen Vladi.

Naš portal kontaktirao je resorno Ministarstvo ali su oni istakli da je o novcu ne odlučuju oni, već MInstarstvo finansija. Ministarsvo finansija nas do objavljivanja ovog teksta nije udostojilo odgovora.

Bonus video: Dušan Kokot Štrajk upozorenja na početku drugog polugodišta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare