Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ekološki ustanak saopštio je danas da je derivaciona mini hidroelektrana Zvonce počela sa radom i poručio da "više neće bušiti cevi, već će MHE Zvonce sravniti sa zemljom".

„Mi se više nećemo igraditi ni sa državom ni sa zakonom“, istakao je Ekološki ustanak i dodao da će o daljim koracima i datumu okupljanja obavestiti javnost.

Ovo udruženje je ocenilo da je MHE Zvonce poćela sa radom uz „eklatantno kršenje zakona i Ustava Srbije, nepoštovanje Rešenja Ministarstva zaštite životne sredine i Vlade Srbije, kao i sudskih postupaka pred Upravnim sudom“.

„Uprkos svemu navedenom, pokretanje procesa rada je još jedan primer nepoštovanja volje lokalne zajednice, interesa zdrave životne sredine, velikog nezadovoljstva ekoloških pokreta i pojedinaca i kao najvažnije, nepoštovanje i ruganje najozbiljnijim institucijama i instrumentima države“, naveo je Ekološki ustanak u saopštenju.

„Ekološki ustanak i pokret Odbranimo reke Stare planine neće dozvoliti da stavljanje u pogon projekta koji je paradigma zanemarivanja javnog interesa, uništenja prirode i nipodaštavanja institucija države, ostane nesankcionisano“, poručuju ekološki aktivisti.

***

BONUS VIDEO – Protest i akcija vađenja cevi iz reke u Rakiti