Foto: nova.rs/video

U toku je rani javni uvid povom izrade prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala - Kosmaj, kojim se planira eksplatacija i istraživanje ruda na ovom staništvu brojnih biljnih i životinskih vrsta, saopštio je Ekološki ustanak.

Ovo područje je takođe bogato i vodama, te bi obuhvatom ovog plana – 450 kilometara kvadratnih za eksploataciono polje, bilo trajno narušeno i uništeno područje posebne namene.

„Ono što je ključno da i pored postojeće Uredbe o utvrđivanju PP područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala – Kosmaj ( „Sl.glasnik RS“ 146/14) koja predlaže da ne bi trebalo održavati i razvijati rudarsku proizvodnju na ovom području, Vlada RS i njeno resorno ministarstvo, rukovođeni pohlepom za pretvaranjem ove zemlje u tuđe rudarske kolonije, „preispituje“ ovu Uredbu , obrazlažući ovaj postupak odživim razvojem , zaštitom životne sredine i valorizacijom vrednosti“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Ekološki ustanak poziva građane da u što većem broju podnesu primedbe do 02.02.2024.godine na adresu : Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Sektor za prostorno planiranje i urbanizam , ul. Kralja Milutina br. 10A, Beograd.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar