Ekoloski protest Ustanak za opstanak
Ekološki protest Ustanak za opstanak, protestna šetnja do Brankovog mosta Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Ekološki ustanak nije ničija privatna imovina, niti izborna lista za bilo koje izbore. Nažalost, juče smo u Beogradu bili svedoci kulminacije jednog autoritarnog pristupa, koji se neslavno završio - negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom među građanima. Na štetu svih", navodi se u saopštenju 23 ekološka pokreta.

„Srbija se susreće sa ogromnim ekološkim problemima, jer su joj stravično zagađeni svi mediji životne sredine: vazduh, voda, zemljište. Borba za zdravu životnu sredinu je borba za naše zdravlje, a prava građana koja branimo su neotuđiva i proističu iz zakona, ustava i međunarodnih dokumenata. Ta borba mora biti bazirana na duhu zajedništva, sabornosti i tolerancije, čvrsto utemeljena u SARADNJI svih organizacija u Srbiji“, poručuju ekološki aktivisti.

Ipak, primećuju da je princip zajedništva i saradnje zamenjen samovoljom, netolerancijom i netransparentnim odlučivanjem od strane jednog čoveka koji je, kako navode, samoproglašeni ekološki mesija.

„Impulsivne odluke, sakrivanje informacija, manipulisanje činjenicama i pasivna agresija prema svakome ko se ne slaže sa odlukama vođe – obeležili su period za nama. Ograđujemo se od nedemokratskog nametanja odluka organizatora Ekološkog ustanka, kao i od nametanja samovolje i samoproklamovanog liderstva, koje je na štetu ne samo borbe za životnu sredinu, nego na štetu građana Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Ekološki protest, Ustanak za opstanak, protestna šetnja, Brankov most
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poručuju da je potrebno graditi mostove među nama, a ne rovove.

„Potrebno je da naša borba za čistiju životnu sredinu bude bazirana na dogovoru, solidarnosti i uz puno poštovanje svih aktera. Mi se međusobno ne moramo slagati o načinima i modelima borbe, ali se moramo držati zajedno i uvek imati ispred sebe ideju vodilju – interes GRAĐANA zbog kojih postojimo, a ne naš partikularni interes“, zaključuju aktivosti iz 23 organizacije.

Potpisnici saopštenja su: Bitka za Košutnjak, Savez mesnih zajednica Stare planine, Ekostraža, Pokret Tvrđava Smederevo, Inicijativa „Pančevo nije rupa“, Zeleni most, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Eko Cer – Sačuvajmo Cer, Koalicija za održivo rudarstvo (KORS).

Inicijativa „Da Valjevo prodiše“, Mame Šabac, Inicijativa „Rudovci u srcu“, Glasno za omladinu Bor, Ekostraža Šabac, Izbor postoji Bor, Inicijativa „Borani se pitaju“, Građanske akcije Smederevo
Udruženje „Petlovo brdo“, Inicijativa za demokratsko društvo, Odbranimo Zlotsku reku, Inicijativa „Da Valjevo prodiše“, Irevolucija, Inicijativa „EKOlubarska bitka“.

U Beogradu je juče održan veliki ekološki protest , pod sloganom „Ustanak za opstanak-naroda protiv Rio Tinta“. Organizatori navode da je prema procenama policije bilo oko 15.000 demonstranata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare