Foto:Shutterstock/Promo

Odbornica „Čistih ljudi“ u Skupštini opštine Kosjerić, Branka Jevtić Marković saslušana je početkom nedelje zbog sumnji da je kao tehnički direktor fabrike kablova „Elkok“ učestvovala u ekološkom genocidu na teritoriji ove varošice. Nakon što je jedan od bivših radnika fabrike "Elkok" iz Kosjerića, uzbunjivač Radul Milošević, podelio u medijima priču o ispuštanju štetnih materija u rečicu Limac, Osnovno javno Tužilaštvo u Požegi pokrenulo je istragu i poslednja u nizu saslušanih u ovom sluačaju je ekološka aktivistkinja i odbornica u Skupštini opštine Kosjerić, Branka Jevtić Marković. Uz Jevtić Marković, saslušano je i nekoliko radnika fabrike koji su, kako se navodi, potvrdili navode Radula Miloševića i tačno naveli na kojim mestima su zakopavane opasne materije.

Kako navode izvori Nova.rs iz pravosuđa, pripadnici policije ušli su u prostorije Elkoka, po nalogu tužilaštva, kako bi ispitali na koji način je ispuštana sumporna kiselina. Istragom je, kako saznajemo, utvrđeno da ne postoji dokumentacija o skladištenju i kretanju opasnog otpada pošto je isti odlagan iz fabrike.

Prvi koji je javno progovorio o ekološkom genocidu na teritoriji opštine Kosjerić, uzbunjivač Radul Milošević, po istupanju u javnost, prema sopstvenim tvrdnjama, bio je meta napada lokalnih aktivista koje, kako on kaže, ne zanimaju ovi problemi, već su temu ekologije videli kao priliku za političko profilisanje i pozicioniranje.

„Umesto zainteresovane javnosti, stručnih i ekoloških organizacija, opozicije i nadležnih organa, doživeo sam da mene pojedinci napadaju i postavljaju pitanje zašto sam baš sad progovorio. Ista stvar, zanimljivo, zanima sve njih, a sam problem zaštite životne sredine i rešavanje ovog gorućeg problema u opštini Kosjerić ih uopšte ne zanima“, rekao je Milošević u svojoj ispovesti za portal Nova.rs.

S druge strane, u otvorenom pismu koje je ranije javnosti dostavila grupa građana iz Kosjerića, navodi se da je Jevtić Marković, inače jedna od najistaknutijih ekoloških aktivistkinja u ovoj opštini, prodala zemlju za potrebe kamenoloma u Podgradini, ali da, uprkos tome, učestvuje u akcijama protiv pokretanja u rad pomenutog kamenoloma.

„Zaista je u Srbiji sve moguće. Moguće je menjati ideologiju, stranke, obmanjivati i lagati narod da ste borac za ekologiju i uspešno skrivati da ste upravo na račun te borbe obezbedili sebi egzistenciju, novac i status u gradu. Jedan takav primer predstavlja naša sugrađanka Branka Jevtić Marković, koja živi u kući koju je sagradila zahvaljujući novcu dobijenom od prodaje zemlje kamenolomu”, naglašeno je u saopštenju koje je ranije ove godine medijima dostavila grupa građana iz nekoliko sela u Opštini Kosjerić.

Kako je došlo do ispuštanja opasnih materija

Podsetimo, informacije do kojih je došla „Nova“ došla pokazuju da je u periodu od 2006. do 2015. godine, po nalogu direktora firme „Elkok“ iz Kosjerića Vladimira Lojanice u reku Limac ispuštano više od 18 tona opasne kiseline. Procenjuje se da je količina i veća, ali ono što je su do sada zabeležili radnici jeste da je u pitanju više od 18.0000 kilograma materije koja predstavlja opasnost po ljude, ali i biljni i životinjski svet u ovom kraju. Ekološki zločin za reku i stanovnike ovog kraja imaće svoj epilog na sudu u oktobru, a prema tvrdnjama radnika u ovoj borbi ići će do kraja.

PROČITAJTE JOŠ

Prema informacijama koje je napismeno dostavio radnik Milošević Radul, još 5. maja 2006. godine u reku Limac je prosuto dva kanistera od po 200 kilograma opasne materije. Prema tvrdnjama svedoka, to je prvi registrovani slučaj ispuštanja kiseline u Limac.

Od 2007. pa do 2015. godine, u razmaku od nekoliko meseci, a najčešće je to bio interval od tri meseca, po nalogu direktora Vladimira Lojanice prosipale su se tone i tone ove materije, a zabeleženo je da su se menjali isključivo radnici od kojih je pod pritiskom direktora traženo da izvršavaju naređenja. Radnici tvrde da je Lojanica naručivao, ali niko se nije suprotstavljao.
Pored Miloševiča, svedok ispuštanja kiseline u reku bio je i Goran Mitrović koji je za Nova.rs istakao da su svi navodi tačni i da će se to dokazati na sudu.
„Dok sam ja bio u firmi do 2018. godine to se sve radili. U pogonu koji se bavio upravo ovim stvarima od 2003. do 2012, kada sam napustio pogon i mogu samo da potrvrdim da se kiselina ispuštala u Limac“, kazao je on u izjavi za Nova.rs.

Fabrike „Elkok“ koja se bavi proizvodnjom PVC kablova i pocinkovane trake i osnovana je 1991. godine. Firma je registrovana kao akcionarsko društvo, a većinski vlasnik je Bratoljub Babić iz Beograda.

BONUS VIDEO: Meštani Podgradine kod Kosjerića protiv kamenoloma pored kuća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar