Foto: Shutterstock,rgz.gov.rs

Udruženje Efektiva traži da se hitno ukinu odredbe izmenjenog Zakona o postupku upisa u katastar, prema kojima građani više ne mogu direktno da podnesu zahtev za neku promenu u RGZ.

To sada moraju da rade preko advokata i geodetskih organizacija, a time se, kako navode, građanima na teret stavljaju dodatni, ne mali troškovi, čak i za one jednostavne poslove, koje su do sada obavljali sami.

„Potpuno je apsurdno i nelogično, a verujemo i neustavno, smatramo da ima i elemenata diskriminacije, da građani Srbije imaju pravo da sami sebe zastupaju u komplikovanim parničnim sporovima pred sudovima, ali da sada ne mogu sebe da zastupaju pred RGZ. Dakle, građani imaju pravo da budu poznavaoci prava pred jednim organom, a to isto nemaju pred drugim“, ocenjuje Efektiva, prenosi 021.rs.

Dodaju i da se diskriminišu građani kojima trošak posredovanja profesionalnog korisnika od 200 evra, predstavlja mesečnu penziju, čime su onemogućeni da ostvare neko svoje pravo, prethodno nastalo greškom Katastra.

Kao primer navode slučaj nekoga ko je u prethodnom periodu podneo zahtev za brisanje hipoteke sa dva objekta (na jednoj brisovnoj dozvoli banke). Sa jednog objekta je hipoteka skinuta, dok sa drugog, greškom RGZ nije. Prema izmenama Zakona, građanin sada treba da plati 200 evra posredniku, da uputi jednostavan dopis RGZ da ispravi sopstvenu grešku.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaju i da je „opasno uvođenje posrednika u ovakav postupak, najpre zbog sumnje da, zbog novčanog interesa, profesionalni posrednik može da načini namernu grešku kojom bi odlagao sprovođenje upisa, a time i dodatno naplaćivao svoje usluge“.

Pitaju i šta bi moglo biti sledeće.

„Ukida se mogućnost pacijenata da zakazuju preglede kod lekara, već to mora da ide preko posrednika, koji će to da naplaćuje? Ili, zabranjuje se građanima pisanje reklamacija javnim komunalnim preduzećima i trgovcima, već i to mora neko ‘stručan’. Nakon, u moderno doba novoizmišljenih profesija notara i privatnih izvršitelja, ova nova može širom otvoriti vrata za nove brojne posredničke profesije po principu ‘mora preko njega’. Da li je sada samo nebo granica?“, pita Efektiva.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare