Zgrada na Novom Beogradu u Bloku 45 Novi Beograd zgrada izgradnja
Zgrada na Novom Beogradu u Bloku 45 Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Iz inicijative Ne davimo Beograd upozoravaju da je u novobeogradskoj Ulici Jurija Gagarina 225 nikla nelegalna stambeno - poslovna zgrada. Tvrde da investitor i vlasnik "Auto centar Stojanović" nikada nije dobio dozvolu za početak gradnje. Stanovnici pomenute ulice kažu da su zbog izgradnje ostali bez parkinga i staze za pešake. A kako bi se čula i druga strana, televizija N1 je kontaktirala firmu investitora, ali odgovor nije stigao.

Blok 45 je postao „bogatiji“ za još jednu zgradu. Međutim, iz Inicijative ne davimo Beograd tvrde da je deset spratova u Ulici Jurija Gagarina 225, izgrađeno nelegalno.

„To je jedan trend koji se dešava širom Beograda, da bahati investitori zauzimaju javne površine, pretvaraju ih u kvadrate, a da građevinska inspekcija i sve ostale inspekcije grada Beograda ništa ne rade. U ovom slučaju smo imali čak i to da je traka kojom je bilo zatvoreno gradilište bačena i, kao što možete da vidite, danas radnici nastavljaju sa radom“, navodi Dobrica Veselinović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Smiljka Tomanovic, Dobrica Veselinovic
Smiljka Tomanović, Dobrica Veselinović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

A zbog toga što su radovi nastavljeni, stanovnici Bloka 45 kažu da su ogorčeni:

– Kvari izgled ovog bloka, to je pod jedan, pod dva – ne znam da li je sagrađena sa dozvolama, samo je nikla preko noći.

– Taj put gde je on napravio zgradu deli naselje na dva jednaka dela, nama je zatvorio prolaz do pošte, mesne zajednice…

Stanovnik Ulice Jurija Gagarina Branislav Tomić tvrdi i da investitor nikada nije dobio dozvolu da može da počne sa radovima. Kaže i da zgrada nije u skladu sa urbanističkim planom.

Na građevinskoj tabli je navedeno da se sa radovima počelo u oktobru prošle godine. Međutim, prema rešenju u koji je N1 imao uvid, gradska građevinska inspekcija je u aprilu naložila da investitor obustavi radove i da ukloni objekat.

Novi Beograd zgrada izgradnja
Rešenje građevinske inspekcije Foto:N1

„Problem je što građevinska inspekcija nije preduzela nikakve mere da sprovede to svoje rešenje i zato je ova zgrada iznikla sve do sve do svog poslednjeg 10 sprata“, kaže Tomić.

N1: Je l znate ko je investitor?

„Investitor su braća Stojanović, dva brata Miroslav i Mirko su vlasnici privrednog društva sa ograničenom odgovornošću koje se zove auto-centar Stojanović. Oni su pre 10 godina počeli na ovoj parceli od auto centra, tu je bila zgrada od jednog sprata“, kaže.

Na sajtu „auto centra Stojanović“ piše da se nalazi na istoj adresi gde se gradi stambeno – poslovna zgrada. A na fotografiji koja je postavljena, vidi se i da je na pomenutoj parceli, ranije, bio salon automobila.

Kako bismo čuli drugu stranu, kontaktirali smo firmu kojom rukovodi investitor. Sekretarica koja se javila, rekla je da ostavimo kontakt telefon i da će nas investitor pozvati. Međutim, poziv nismo dobili. „Auto centru Stojanović“ smo se obratili i pisanim putem, ali odgovor nije stigao.

A šta će preuzeti gradska građevinska inspekcija i da li će nadležni izaći na teren, još nije poznato, jer su i ta pitanja N1 ostala bez odgovora.

BONUS VIDEO: Stanari vidovdanske u razgovoru sa radnikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar