Grafika: Slađana Đermanović

Hvalimo se time da je Srbija premašila cifru od milion vakcinisanih, ali paralelno sa time proteklih dana se suočavamo i sa porastom broja zaraženih. Veći broj inficiranih koronom remeti i samu vakcinaciju, upozoravaju stručnjaci. "Porast broja zaraženih otežava i usporava proces vakcinacije", ocenjuje imunološkinja Emina Milošević.

Naša sagovornica je jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs „Struka protiv korone“, u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Osoba koja je u akutnoj fazi bolesti, bilo koje bolesti koja sa sobom donosi povišenu temperaturu, ne treba da bude vakcinisana u datom trenutku. Vakcinacija se odlaže dok osoba ne bude zdrava. To važi i za one koji su inficirani kovidom. Akutno febrilno stanje je kontraindilacija za vakcinaciju. To podrazumeva da mora da se sačeka. Oni koji su trenutno inficirani, a treba da prime prvu dozu, moraju da sačekaju do potpunog ozdravljenja. Neka preporuka je da se sa primanjem vakcine sačeka mesec dana od ozdravljenja. Svakako, osobe koje su preležale kovid imaju neki nivo zaštite. Kao što znamo, postoji i zaražavanje nakon preležane infekcije i uzima se da je neki bezbedan rok za koji neko može da odloži vakcinaciju tri meseca, Svetska zdravstvena organizacija kaže i do šest meseci“, navodi imunološkinja.

Milošević upozorava da je bitno je da se vakcinacija ne desi rano posle same infekcije, jer onda nema odgovarajućeg efekta pojačanja imunskog odgovora.

„Bitna je vremenska distanca od bar mesec dana. Oni koji su oboleli, a tokom lečenja dobiju rekovalescentnu plazmu sa antitelima osoba koje su već preležale koronu, moraju vaakcinaciju da odlože celih 90 dana. Svi ostali ne moraju da čekaju 90 dana, ali po želji mogu“, objašnjava naša agovornica.

Ističe da veći broj zaraženih remeti vakcinaciju – ne samo iz medicinskih, več i iz organizacionih razloga.

„Pa, i medicinsko osoblje su ljudi koji mogu da se zaraze i onda imate problem organizacije celog procesa vakcinacije“, objašanjava doktorka Milošević i zaključuje da nas sve to na kralju udaljava od željenog kolektivnog imuniteta i odlaže ga.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar