Ilustracija: Shutterstock

Dvanaestogodišnja devojčice iz Bora dobila je batine nasred škole, a ovaj slučaj uznemirio je javnost. Povodom sve učestalijih slučajeva nasilja u školama autorskim tekstom oglasila se Irena Živković, predsednice SSP Bor i Resornog odbora za socijalnu politiku Stranke slobode i pravde.

Tekst objavljujemo u celosti:

„Da li znate koliko slučajeva vršnjačkog nasilja se desilo u ovoj školskoj godini koja je na početku?Ne zna niko. Nema ni evidencije. Znamo samo da svakoga dana u medijima ili u svom okruženju čujemo za novi slučaj. Sada je na redu bio Bor. U medijskim izveštajima piše da ovo nije prvi detetov slučaj agresivnog ponašanja. Određena je mera praćenja deteta od strane psihologa. Niko ne kaže da li je dete, ako je već bilo agresivno, praćeno do sada. Ako jeste, ta mera nije dala rezultat. Niko ne priča ni o tome da li uopšte postoji mogućnost kvalitetnog rada sa decom jer imamo manjak psihologa pa oni rade u više škola. Sistem koji, kako vlast uporno ponavlja nije zakazao, je samo mrtvo slovo na papiru.

Džaba nama policajci u školama, ako će okretati glavu na dilere narkotika jer im je Tužilaštvo tako reklo. Džaba nama i još pedagoga i psihologa, ako neće pokretati proceduru jer im je direktor, postavljen politički, a ne od strane kolektiva, rekao da su roditelji problematičnog deteta na nekoj od poziciji moći. Džaba nama uključenje Centra za socijalni rad, ako u prvom redu nema dovoljno kadra, a u drugom ima politički podobne, a ne stručne.

Krajnje je vreme da i gradska vlast, koja ima svoj deo odgovornosti, shvati da su razmere štete ogromne i da će ukoliko ništa ne urade biti sve više žrtava nasilja.

Krajnje je vreme i da prosvetni radnici, pedagozi, psiholozi jasno i glasno zatraže svoju autonomnost u radu i da prekinu taj lanac neodgovornosti gde se problematično dete prosto samo premešta iz škole u školu jer ne sme biti izbačeno.

Danas govorimo o povređenoj devojčici od 13 godina koju ne poznajete. Ona se boji da ode ponovo u tu istu školu, a njen strah neće tu stati i nestati. I ona nije usamljen slučaj, istraživanja kažu da je četiri od deset mladih u Srbiji bilo žrtva nekog oblika nasilja. To je naša tragedija.

Previsoku cenu plaćamo za to što oni koji su za to plaćeni ne preduzimaju efikasne mere i ponavljaju da „sistem radi“.

Neophodno je dovesti stručne, ne podobne. Neophodno je pustiti ih da rade svoj posao. Neophodno je skloniti politiku iz škola i centara za socijalni rad. Neophodno je prestati sa glorifikovanjem kriminalaca u medijima. Neophodno je ponovo uspostaviti vrednosni sistem. Neophodno je obezbediti svoj našoj deci bezbedno okruženje i zdravu sredinu u kojoj mogu da rastu i napreduju, jer oni su budućnost Srbije. Očigledno je da ova vlast koja počiva na nasilju, kriminalu i korupciji ne zna i ne želi to da uradi. Mi znamo i grantujemo, da nećemo stati dok ne obezbedimo sigurnost za svu našu decu“.

BONUS VIDEO:  Zbog vršnjačkog nasilja deca 10 dana ne idu u školu u Barajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar