Učenica šestog razreda Osnovne škole “Dušan Radović” u Boru (12) u četvrtak je, kako tvrdi njena majka, dobila batine od druge učenice (13). Nasilnici je smanjena ocena iz vladanja i njeno ponašanje biće “pod nadzorom” narednih 30 dana, ali ko će taj nadzor obavljati, nije poznato, jer psiholog istovremeno radi u dve škole. “Ako me još jednom pogledaš, gotova si”, rekla je nasilnica vršnjakinji, a majka prebijene devojčice je u strahu, jer njih dve i dalje prolaze istim hodnicima, a škola nije preduzela konktretne mere kako bi sprečila da se ovako nešto ponovi.

Cela Srbija svedoči o tome da je vršnjačko nasilje sve češći problem, a poslednji primer desio se u Osnovnoj školi “Dušan Radović” u Boru.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Dok je njena ćerka, kao i svakog dana, bila u školi, sagovornicu portala Nova.rs Z.K. je u četvrtak, oko 17 časova, nazvala razredna.

Doživela je da čuje da je njena maloletna ćerka prebijena nasred škole.

PROČITAJTE JOŠ

Z.K. za naš portal priča da joj je razredna tog dana rekla da hitno dođe u školu, a prvo što je ovoj majka pitala razrednu je da li je njena ćerka dobro.

“Razredna mi je rekla da je moja ćerka imala incident. Došla sam u školu usred časa, razredna je izašla i rekla mi je da je došlo do problema sa jednom, da tako kažem, problematičnom devojčicom. Ona je inače od moje ćerke starija godinu dana, ali idu u isti razred, šesti, samo što su u različitim odeljenjima”, kaže nam Z.K.

Sagovornica našeg portala navodi da je njena ćerka silazila niz stepenice i pogledala drugu devojčicu koja se tu nalazila.

“Ta devojčica je nju tada pitala da li hoće da se bije, skinula je ranac i jaknu, i počela da je udara. Udarala joj je šamare i u potiljak. Još strašnije je što joj je rekla ‘ako me još jednom pogledaš, gotova si’”, priča naša sagovornica.

Nakon toga, ona je napisala izjavu o tome šta se desilo. U petak je povodom ovog događaja održan i sastanak u školi.

Foto: Nova.rs

Šta je preduzela škola?

Nasilnica ne može da bude izbačena iz škole, ali prema Članu 86 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, učenici od petog do osmog razreda mogu da budu premešteni u drugu osnovnu školu, i to po odluci nastavničkog veća, a uz saglasnost škole u koju prelazi i obaveštavanje roditelja ili drugog zakonskog zastupnika.

Ovo je mera koja može da se preduzme ukoliko učenik vrši diskriminaciju, fizičko, psihičko, seksualno, digitalno ili bilo koje drugo nasilje.

Ilustracija: Shutterstock

Međutim, škola to, prema rečima naše sagovornice, nije preduzela.

“Naše izjave su pročitane ispred razrednih starešina, i mog i drugog deteta, direktorke i mislim da je prisustvovala i psihološkinja. Ta devojčica je rekla da ju je moja ćerka ogovarala, kao da je to opravdanje. Posle tog sastanka sam se čula sa razrednom, koja mi je rekla da će tu devojčicu koja je pretukla moju ćerku narednih 30 dana ‘pratiti’ u školi, odnosno nadzirati njeno ponašanje, kao i da joj je smanjena ocena iz vladanja”, priča naša sagovornica.

Ona je potom obavila razgovor i sa direktorkom škole.

“Direktorku sam pitala šta bi radila da je na mom mestu, šta dalje. Moje dete treba da ide samo u školu, nekad uveče i po mraku. Ona kaže da je škola uradila sve po zakonu i da se nadaju da će situacija da se smiri. Moja ćerka je, inače, drugi slučaj, odnosno drugo dete koje je pretrpelo nasilje od strane ove devojčice”, kaže Z.K.

„Danas je moje, sutra će biti drugo dete“

Naša sagovornica ističe da nju trenutno ne zanima ništa osim toga da njena ćerka, ali i druga deca, u školi budu bezbedna.

“Danas je moje dete, sutra će biti neko drugo, treće, peto dete. A šta je bilo sa prvim slučajem? Ništa. Ja lično nemam ništa protiv te devojčice, ali ona dođe jednom mesečno u školu i napravi problem. Psihološkinja je u petak razgovarala sa mojom ćerkom, ali to je žena koja radi u dve škole, nije puno radno vreme u našoj, nema vremena”, zaključuje Z.K.

Foto: Shutterstock

“Nova” je, dan nakon ovog sluačaja nasilja, u petak, 14. oktobra, kontaktirala Osnovnu školu “Dušan Radović” u Boru kako bismo potvrdili tvrdnje ove majke da slučaj nije prijavljen Centru za sociljalni rad, iako bi po zakonu to moralo da se uradi, ali i o merama koje su preduzete, ali odgovor još uvek nije stigao. Odgovor je stigao iz Centra za socijalni rad u Boru, odakle za „Novu“ kažu da je slučaj prijavljen u ponedeljak, 16. oktobra. Nasilje se dogodilo nekoliko dana ranije, u četvrtak.

Pitali smo i Ministarstvo prosvete koja je tačno procedura koju škola treba da preduzme kada dođe do vršnjačkog nasilja, kao i kako obrazovne ustanove mogu da preduprede ovakve situacije. Oni kažu da u svakoj pojedinačnoj situaciji vršnjačkog nasilja postupa škola, odnosno Tim za zaštitu od nasilja.

„Ovaj školski tim, koji se bavi i prevencijom i reagovanjem na nasilje, sagledava situaciju, prikuplja informacije, procenjuje nivo nasilja i sprovodi mere podrške i pojačanog vaspitnog rada“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Кada se dogodi incident škola je u obavezi da obavesti najpre roditelje učenika i da ih uključi u vaspitni rad, a ukoliko proceni, škola može uključiti stručnjake iz drugih sistema – socijalne i zdravstvene zaštite, policije i tužilaštva, sve u cilju pružanja adekvatne podrške i rada sa učesnicima koji su bili učesnici nasilne situacije.

„Za učenika koji je vršio nasilje Tim priprema plan pojačanog vaspitnog rada, a može biti pokrenut i vaspitno-disciplinski postupak. Za učenika koji je trpeo nasilje Tim priprema plan zaštite koji uključuje podršku nastavnika, stručnih saradnika, ali i vršnjaka koja se realizuje kroz različite aktivnosti. Vrlo je važan vaspitni rad sa svim učesnicima jer je podjednako važno da se promeni ponašanje učenika koji su vršili nasilje i spreče dalje posledice i osnaži učenik koji je pretrpeo nasilje. Takođe važno je raditi sa celim odeljenjem koje može biti značajna podrška u prevenciji, zaustavljanju nasilja i reagovanju. U slučaju da se u ustanovi desilo nasilje koji je Tim za prevenciju procenio kao treći nivo, ustanova je dužna da obavesti Ministarstvo prosvete i spoljnu mrežu podrške – MUP, zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite“, kažu iz Ministarstva prosvete za „Novu“.

Кada je reč o prevenciji nasilja, sve škole su u obavezi da Godišnjim programom rada škole utvrde aktivnosti na prevenciji nasilja za svaku godinu. O ovom konkretnom incidentu, OŠ „Dušan Radović“ postupa po Protokolu za prevenciju i reagovanje na nasilje, a Ministarstvo prati postupanje škole.

BONUS VIDEO Vojislav Mihailović: Građani Srbije zabrinuti su zbog nasilja, ali ne misle da može njih da pogodi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare