Forum: Apel Šarčeviću za privremeno zatvaranje škola

Društvo 10. mar. 202021:02
Podeli:
Foto:EPA/GRZEGORZ MOMOT

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas apel ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću da donese odluku o privremenoj obustavi nastave u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Taj apel upućen je, kako navodi se u saopštenju, zbog složene epidemiološke situacije u Srbiji i svetu, kao i zbog zabrinutosti roditelja i zaposlenih u prosveti.

Forum je naveo da se nada da bi takva odluka mogla doprineti sprečavanju daljeg širenja epidemije.

U Srbiji je do danas u 18 časova registrovano pet zaraženih novim korona virusom.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je ranije danas posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola koje treba primeniti zbog novonastale situacije u vezi sa koronavirusom.

U dopisu Ministarstva se napominje da je potrebno redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice.

Neophodno je pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija.

Kako se navodi, učenike treba podsticati na pranje ruku, a učenicima i odraslima treba preporučiti da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama.

Savetuje se da se ne razmenjuje hrana i ne koriste iste flašice za vodu, a da se upotrebljene papirne maramice i ubrusi redovno odlažu u korpe za otpatke.

Takođe, Ministarstvo preporučuje roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja.