Foto: N1

Zbog problema sa vodosnabdevanjem meštani sela Ćelije i zaseoka Nabrđe, blokirali su popodne od 17 do 19 časova magistralni put Kruševac - Kopaonik. Meštani su nezadovoljni jer, kako su rekli medijima, celog leta vodu "čas imaju, čas nemaju", a poslednjih dana je uopšte nisu imali.

Posebno su nezadovoljni jer žive uz jezero Ćelije, sa koga se Kruševac i pola Rasinskog okruga snabdevaju pijaćom vodom.

Na to je posebno ukazala meštanka Marica Vasić, koja je podsetila da su ljudi iz tog kraja svojevremeno sve dali kako bi se jezero izgradilo – „crkvu, kuće, grobove“, jer je sve potopljeno tada, a sada samo oni nemaju vodu.

Okupljeni su podsetili da vodu nemaju ni leti, ali ni zimi, te da problem nije nov, već da traje petnaestak godina, ali da nikada nije bilo kao ovog leta.

Meštanin Kristijan Vasić potvrdio je da su ranije imali sastanke sa gradonačelnicom i direktorom Vodovoda, ali bez konkretnih rezultata.

U odogovorima koje je Vodovod danas dostavio medijima navedeno je da sistem za vodsnabdevanje izgrađen 1984. godine, te da su upravo Ćelije, Vasići i Nabrđe, bili prvi koja su dobil vodu, ali da je ona tada obezbeđena za 80 domaćinstava, a da ih je sada priključeno 136, te da problemu doprinose nelegalni priključci i neracionalna potrošnja.

„Svi objekti na ovom sistemu su dotrajali i nedovoljnog su kapaciteta (crpna stanica, rezervoar, cevovodi). Stručne službe su izradile rešenje za rekonstrukciju i dogradnju ovog sistema, čija vrednost iznosi oko 45 miliona dinara, po kome se delimično delovalo i rešavani su tekući problemi i rekonstruisan je deo sekundarne mreže, 400 metara ispod škole i 200 metara ka pisti“, navode iz Vodovoda.

Saopštili su i da je u sadašnjim uslovima najveći problem vikendom, kada potrošnja naglo poraste, a problem Vodovod pokušava da svede na najmanju meru „neprestanim postavljanjem cisterni“, te prethodnim remontom pumpi, koji se ipak nije pokazao kao dovoljan.

Za trajno rešenje potrebna je, kako navode iz Vodovoda, rekonstrukcija potisnog cevovoda u dužini od 5,5 kilometara, da se nabave nove pumpe za potiskivanje vode, koje su specifične, izrađuju se po posebnom zahtevu, a rok isporuke je minimum 45 dana, te da se izgradi nov rezervoar zapremine minimum 120 kubika na postojećoj lokaciji, dok bi u narednoj fazi trebalo rekonstruisati i kompletnu sekundarnu mrežu.

Vodovod, međutim, ne navodi šta je od toga urađeno, odnosno da li je pokrenuta makar procedura nabavke pomenutih pumpi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare