Voda česma Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Voda u Kikindi nije zabranjena za piće, ali se retko ko usuđuje da je pije. Kikinđani duže od dve decenije čekaju rešenje problema - fabriku vode za čiju izgradnju je još 2017. uzet kredit od Nemačke razvojne banke. Rate kredita već otplaćuju, ali ispravnu vodu još nemaju.

Penzioner iz Kikinde, Stevan Belošev čitav svoj životni vek proveo je u Kikindi. Vodu sa česme, kaže, ne seća se kad je pio.

„Ima sigurno 20 godina i više godina, najmanje 20 godina“, kaže on.

Voda nije zabranjena za piće, ali je suštinski tehnička, piše N1.

„Kada se iz česme pretoči u neki balon, ostavi da odstoji par dana – potpuno promeni boju. Prilikom tuširanja imam utisak kao da je masno nešto“, priča on.

Vodu za piće, kao i većina građana Kikinde – kupuju u balonima, a kada je leto na vodu mesečno potroše ukupno oko 5000 dinara, jer pored kupovne, plaćaju i tehničku – koja uporno poskupljuje.

PROČITAJTE JOŠ

„Mi smo u poslednjih šest meseci imali dva poskupljenja vode, sredinom leta i evo sad posle Nove godine nam je stigla čestitka od lokalne samouprave, isto u vidu poskupljenja od 15 odsto“, kaže Tanja Raca iz SSP.

A problem je trebalo da bude rešen još 2017. godine kada je Kikinda od Nemačke razvojne banke uzela kredit od 6 miliona evra. Vrednost čitavog projekta je oko 11 miliona, a novac su uložile i republika i pokrajina i opština.

„Gde je tih šest miliona iz kredita koja je trebalo biti uloženo – gde su te pare? Stručnjaci su procenili da je taj iznos dovoljan da se fabrika podigne. Grejs period je istekao, mi plaćamo rate kredita, ali vodu još ne pijemo kako treba“, kaže Raca.

Čistu i zdravu vodu za piće su javni servisi tokom cele 2023. godine najavljivali do kraja te godine. Nova je počela, a vode i dalje nema.

„To je bilo predviđeno pred izbore 2022. godine, pa je odloženo, pa je najavljeno pred izbore 2023. godine, sada ćemo dočekati i izbore 2024. Pa svako nekad uspe nešto da uradi, potrošilii su 11 godina našeg života“, navodi novinar Željko Bodrožić.

Nakon potrošenih godina i ispražnjenih džepova građana – nazire se da će Fabrika uskoro i zaista biti puštena u pogon. Bodrožić veruje da će to biti, poput prethodnih obećanja – negde pred lokalne izbore.

„To vam je isto kao kada Paja posle 20 godina malteriše fasadu pa mu naprave spomenik ukućani i komšije jer je nešto uradio – diče se nečim što je u opisu njhovog posla i odlažu sve vreme“, kaže Bodrožić.

Na pitanja o tome zašto do kraja 2023. godine Kikinđani nisu dobili vodu za piće kao što je najavljivano, kao i o tome koliko je još koraka preostalo do zdrave vode – do objave ovog priloga niti od Javnog Preduzeća Kikinda, niti od Gradske uprave, nismo dobili odgovor.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare