delta soj
Ilustracija; Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Srbiji je danas zabeleženo 13.694 nova slučaja koronavirusa, što je apsolutni rekord od kada je počela pandemija 2020. godine. Iako su cifre zastrašujuće, dozu optimizma uliva to da je sada "samo" 2.297 pacijenata na bolničkom lečenju, što je gotovo tri puta manje nego u decembru 2020. godine kada je bilo 8.000 zaraženih, a na bolničkom lečenju 7.500 pacijenata.

Od kada je u Srbiji prvi pacijent zaražen koronom u martu 2020. godine, nije zabeleženo toliko obolelih kao danas, 11. januara 2022. godine. Samo u poslednja 24 sata u našoj zemlji registrovano je 13.693 pacijenta pozitivnih na koronavirus, a preminule su još 22 osobe.

Testirano je 37.402 građana, a hospitalizovano je 2.227 pacijenata. Upravo su prva i poslednja cifra ključne: iako je broj novozaraženih zastrašujući i rekordan, deluje da stanje u bolnicama nije kao što je bilo tokom prethodnih zima i da je situacija nešto bolja za one najteže obolele.

Uporedo posmatrano, 1. decembra 2020. godine u Srbiji je bilo 7.999 pacijenata obolelih od koronavirusa i 7.500 pacijenata na bolničkom lečenju. Zdravstveni sistem jedva je funkcionisao, a sve vodeće bolnice praktično su bile kovid centri.

Za ovakvu statistiku „zaslužan“ je omikron soj, koji je prema rečima stručnjaka zarazniji i brže pokazuje simptome, ali ne stvara težu kliničku sliku kao kod prethodnih sojeva. Virusolog Milanko Šekler rekao je nedavno da simptomi omikrona brže prolaze, a karakteristike su da nije toliko visoka temperatura, dominira iscrpljenost i malaksalost, a da klinički slika nije toliko teška kao ranije.

Komandant Vojne bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić nedavno je rekao da ima naznaka da će se povećati broj hospitalizovanih pacijenata, ali da realno omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije.

„„Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Mi znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali i znamo da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ono što je nama otežavajuća okolnost je da smo značajno manje vakcinisani i ne znamo kako se omikron ponaša kod nevakcinisanih osoba. Tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju“, rekao je Udovičić.

Anđela Gavrilović iz Ujedinjenih protiv kovida rekla je da smo do rekorda stigli zbog nedostatka razuma, empatija i egoizma, te naglasila da ćemo probiti kapacitete testiranja, pa će se brojevi lažno zaravniti.

Bonus video: Dr Predrag Đurić – Omikron soj nam je još uvek nepoznanica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar