Ivo Udovičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Komandant Vojne bolnice Karaburma, dr Ivo Udovičić, kaže da ima naznaka da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata i da će broj novozaraženih biti značajno veći već koliko sutra i prekosutra.

„Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Mi znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali i znamo da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija“, rekao je Udovičić u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Napominje da nemaju podatak da imaju pacijente sa omikron sojem.

„Mi pratimo kliničku sliku i lečimo na osnovu toga. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ono što je nama otežavajuća okolnost je da smo značajno manje vakcinisani i ne znamo kako se omikron ponaša kod nevakcinisanih osoba. Tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju“, naglasio je Udovičić.

Najveći problem će, dodaje, osetiti zdravstveni sistem.

„Mi već dve godine živimo u dva paralelna sveta. Veliki problem je kada ispadne jedan čovek i jedan lekar. Mi ćemo imati, očekujemo, i do 30 i 40 odsto zaražavanja. Bez obzira na to što smo vakcinisani, oni koji će biti zaraženi će morati u izolaciju„, istakao je Udovičić.

Navodi da oni koji rade u crvenim zonama, nisu plaćenici farmaceutske industrije.

„Mi znamo i vidimo koliko je vakcina efikasna na primeru naših pacijenata. Mi smo u kovid bolnici imali preko 50 pacijenata mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege, imali smo šestoro preminulih i niko nije bio vakcinisan. Kad umre mlada osoba, to je nama najteže. Oni se pokaju svi što se prethodno nisu vakcinisali. Nemamo vakcinisanih mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege“, rekao je Udovičić.

Mi, navodi, drugih lekova nemamo sem vakcine.

„Nijedan lek nije efikasan kao vakcina. Kad god primite vakcinu, dobro je. I uvek je bolje primiti vakcinu nego živ virus. Prvu dozu kada primite treba dve nedelje da se razviju antitela, a za te dve nedelje morate malo i da se čuvate. Vakcina mlade ljude 100 odsto štiti od smrti i težih formi bolesti i invaliditeta. Starije ne štiti, njihov imunitet je star i zato je još veća odgovornost na mladim ljudima. Nama je puna bolnica starih osoba, neko je njima doneo virus u kuću“, kazao je dr Udovičić.

Navodi da lekari već dve godine ne znaju za praznike i godišnje odmore.

„I nama se uvek, zbog naše neodgovornosti, dogodi nešto nepredviđeno kada planiramo odmore“, zaključio je dr Udovičić.

BONUS VIDEO:  Gužva ispred beogradskih kovid ambulanti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare