FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/ bg

Visoke temperature i odsustvo padavina uticale su i na nivoe reka koje protiču kroz Srbiju, pa je vodostaj Dunava, jedne od najdužih evropskih reka, u konstantnom opadanju proteklih dana, a u toku kroz Novi Sad izmeren je vodostaj od - 4 centimetra sa tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije nepovoljni su hidrološki uslovi za plovidbu na Dunavu kod Novog Sada.

Posetioci Dunava proteklih mesec i po dana imaju priliku da se šetaju delom korita reke koji se ne otkriva tako često, pa su plaže postale duže i zarobile čamce i brodiće koji su vezani uz obalu, a vlasnici ih nisu na vreme pomerili sa povlačenjem Dunava, prenosi N1 pisanje Anadolije.

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/ bg

Ipak, plovidba Dunavom se odvija, jer Novosađani pamte i mnogo niže vodostaje od ovogodišnjeg i za više desetina centimetara.

Rekordno nizak vodostaj od – 134 centimetra izmeren je 10. januara 1909. godine, ali se i tada plovidba odvijala u toku kroz Novi Sad zbog dubine rečnog korita.

Međutim, pecaroši, kao i ljudi koji borave uz Dunav ne pamte da je u kontinuitetu vodostaj bio ovako nizak, odnosno da je mesecima ispod uobičajenog nivoa.

Temperatura Dunava je 25,3 stepeni Celzijusa pa u toj preostaloj vodi posetioci ove reke mogu prijatno da se rashlade.

BONUS VIDEO: Drastičan pad vodostaja reka u Srbiji: Plovidba i ribolov ugroženi na Savi i Dunavu

Tagovi

Komentari

Svi komentari (3)