Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Žaklina Živković, iz inicijative "Pravo na vodu", apelovala je na sve građane da prijavljuju slučajeve zagađenja reka, jer kako je navela, "jedini način da nateramo institucija da rade svoj posao".

„Želela bih da pozovem sve građane da kada vide zagađenje, da osim toga što objave na društvenim mrežama, važno je i da prijave inspekcijama, jer je to jedini način da nateramo institucije da rade svoj posao. Beograd, praktično, uopšte ne prečišćava otpadne vode, i one takve direktno idu u reke, pa se to dešava svakodnevno. Ono što mi vidimo na terenu je da isti problem postoji i u drugim gradovima“, kazala je Živković.

Govoreći o istorijskim minimumima reka, ona je navela da klimatolozi na to poodavno upozoravaju.

„Nekoliko decenija upozoravaju na klimatske promene i na to Srbija i Evropa se nalazi na mestu koje će biti pogođeno dugotrajnim sušama, i kratkim, ali jakim periodima kiša – koje su takođe opasne. Nismo se na vreme spremili, pa se cela Evropa suočava sa dugotrajnim sušama. To možemo da vidimo na Dunavu i Savi, ali je ista takva situacija i sa ostalim rekama. Pojedine se potpuno isušuju, ili se zbog male količine vode temperatura povećava, pa ceo ćivi svet u njima trpi posledice“, istakla je Živković.

Napomenula je i da smo zbog energetske krize osušili sve naše akumulacije, pa su mnoga jezera nestala, zbog povećanja količina struje koje se proizvode u hidroelektranama.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Ada Kale – duh Orijenta koji je nestao pod talasima Dunava

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare