Foto: UNS Press centar

"Jedna od najgorih stvari koje su u toku epidemije doživeli izabrani doktori opšte medicine jeste nipodištavajući i omalovažavajući odnos, kako kriznog štaba tako i ministra zdravlja, kao i negativan i minimalizirajući stav prema ulozi, značaju i znanju koje poseduju izabrani doktori opšte medicine", kaže za Nova.rs prim. spec. dr. med. Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije.

Sa doktorkom Nikolić Urošević razgovarali smo u pokušaju da „podvučemo crtu“ nakon tačno pola godine epidemije koronavirusa u Srbiji (proglašena 20. marta ove godine).

Doktorka za naš sajt ističe da su doktori opšte medicine kontinuirano i nekritički angažovani u borbi za zaustavljanje epidemije, te da su sada „već na granici iscrpljenosti“.

„Nije jednostavno izvršiti komparaciju uticaja mentalnog i fizičkog opterećenja koje su doživeli i još uvek doživljavaju izabrani doktori opšte medicine“, kaže dr Nikolić Urošević, navodeći nedostatak opreme i protokola, donošenje nepreciznih algoritama, odsustvo podrške laboratorijske dijagnostike, odsustvo podrške psihijatara i psihologa, kao neke od razloga koji uslove rada lekara u kojima se bore sa epidemijom čine nezdravim i lošim.

Ovo su, iz ugla dr Nikolić Urošević, najgori momenti koje su lekari morali da prežive tokom epidemije.

Nedostatak opreme

Izabrani doktori opšte medicine i mnogo pre proglašenja epidemije, BEZ LIČNE ZAŠTITNE OPREME, pregledali su i lečili pacijente koji su se ekstremno zamarali i sporo oporavljali od upale pluća nejasnog uzroka. Posle proglašenja epidemije Covid-19, ti simptomi su dovedeni u vezu sa komplikacijama izazvane infekcijom koronavirusom.

Milica Nikolić Urošević
Milica Nikolić Urošević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Ali, možda je upravo rad u navedenim uslovima, omogućio izabranim doktorima opšte medicine da nemaju veliki broj zaraženih i obolelih od Covid-19, jer su duži vremenski period, u kontinuitetu i direktno, bili izloženi virusima i tako možda stvarili imunitet.

Direktori žrtvovali lekare opšte prakse

Iako je Republička stručna komisija za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja Srbije, utvrdila potrebu korišćenja lične zaštitne opreme, (24. januara 2020. a zatim 5. februara), v. d. direktori domova zdravlja nisu redovno snabdevali domove zdravlja i izabrane doktore zaštitnom opremom.

Možda je tome razlog što su za rukovodioce domova zdravlja, izabrani doktori opšte medicine postali „potrošna roba“ predviđena za žrtvovanje.

Zlatibor Lončar Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Zabluda je v. d. direktora, ali i drugih nadležnih struktura, da su izabrani doktori opšte medicine, lako zamenljiv kadar tek završenim medicinarima. Možda je to razlog što su zdravlje i život izabranih doktora opšte medicine postali nebitni rukovodiocima domova zdravlja.

Ministru zdravlja očigledno nije jasno koliko je znanja potrebno da bi se, za samo nekoliko minuta, postavila dijagnoza i rešio zdravstveni problem. Neiskusan lekar neće moći da za kratko vreme niti nasluti dijagnozu, pa će biti prinuđen da pacijenta uputi specijalisti na pregled, a za koga je taj pregled nemoguće zakazati. I pacijent mora da ide privatnom lekaru.

Stiče se utisak da je epidemija Covid-19 dovela do promene zdravstvene politike u smislu favorizacije i razvoja privatne prakse.

Nisu svi lekari podneli isti teret

Neravnomerna angažovanost SVIH lekara u „kovid ambulantama“ u borbi protiv epidemije koronavirusom, izabrani doktori smatraju da je najgore što su doživeli od nadležnih, počev od ministra zdravlja zaključno sa v. d. direktora domova zdravlja. Jer, „nije čoveku žao na malo, nego na nepravo“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Bez obzira na tvrdnju, da smo školovani da budemo vojnici i da kao vojnici treba da damo svoje živote, činjenica je da ogroman broj lekara nije bio, niti je, angažovan na prvoj liniji trijaže pacijenata. Ne treba da zaboravimo činjenicu da su Hipokratovu zakletvu položili svi, a ne samo izabrani doktori opšte medicine.

Tako ORL, oftalmolozi, fizijatri, internisti, socijalna medicina, medicina rada… nisu bili angažovani da rade u kovid ambulantama. Na posao su dolazili jedan ili dva dana nedeljno.

Ministar zdravlja i njegove omalovažavajuće izjave

Iritantno, omalovažavajuće i demorališujuće su bile i izjave ministra zdravlja, od kojih izdvajam: „Lično ću pokrenuti inicijativu da lekari koji su učestvovali u borbi protiv ove bolesti, infektolozi, anesteziolozi, epidemiolozi, dobiju vanredno akademsko unapređenje…“

Znači, dobiće priznanje i akademsko zvanje epidemiolozi, koji u toku epidemije nisu pregledali nijednog pacijenta!

Zlatibor Lončar Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Priznanje će dobiti i specijalisti socijalne medicine. Njihov doprinos je neprocenjiv jer su osmislili termin i predložili socijalno distanciranje, a što je dovelo do velikih posledica u promeni mentalnog zdravlja mnogih građana.

Priznanje, niti nagrada nije predviđena za izabrane doktore opšte medicine! Mi i dalje pregledamo i lečimo zaražene pacijente!

Ministar zdravlja mora da ima na umu izreku: „Kada se kola slome, puteva je mnogo.“

Lekari opšte prakse – iscrpljeni, poniženi, mobingovani

Kada iscrpljen, ponižen, mobingovan, obespravljen izabrani doktor opšte medicine doživi potpuni kolaps mentalnog i fizičkog zdravlja, neće imati ko da pregleda i leči pacijente.

Ni one obolele od kovida, niti od gripa, niti od oboljenja slična gripu. Neće imati ko da pregleda i leči pogoršanje hroničnih bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija… jer se do specijaliste ne može.

Termini za zakazivanje pregleda su nedostupni, a bez zakazanog termina, pregled nije moguć. Građani koji imaju novac, moći će da finansiraju pregled u privatnoj praksi. A šta je sa građanima koji nemaju novac? Udruženje se 14.9.2020. bez mnogo nade za uspeh, za zaštitu prava na pravovremeno i dostupno lečenje pacijenata, obratilo Zaštitniku građana.

Ako ministar zdravlja ne učini ništa da spreči bahato ponašanje v.d.direktora domova zdravlja koji protivzakonito donose odluke (mandat v. d. im je istekao) i nepotrebno iscrpljuju izabrane doktore opšte medicine, jesen će doneti kolaps zdravstvenog sistema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare