Foto: N1

Treba primetiti da se država drukčije odnosi prema protestima i štrajkovima bogatih ili tek nešto bogatijih nego prema sličnim akcijama siromašnih. Bogati i bogatiji će i dobiti neke ustupke, kaže za Danas sociolog Srećko Mihailović, komentarišući aktuelne proteste poljoprivrednika širom Srbije.

Gorivo za poljoprivredne mašine, dodaje on, može odlukom države biti jeftinije i dostupnije onima sa velikim mašinama, nego, kako kaže, nama sitnim seljacima kojima ceo mašinski park počinje i završava se sa mašinom čiji rezervoar za gorivo može da primi goriva manje od jednog litra.

Odgovarajući na pitanje da li protest poljoprivrednika ima kapacitet da izazove šire društvene promene, da povuku bunt širih razmera usled siromaštva, a protiv korupcije, Mihailović nije optimista.

„Moj prvi utisak o protestima ‘paora’, ‘ratara’ ili ‘poljoprivrednika’ odnosi se na klasni status protestanata. To su uglavom pripadnici niže srednje klase, a možda je tu poneko zalutao od onih ispod ili iznad njihovog statusa. Siguran sam da tu nema onih koji obrađuju svoja tri hektara zemlje ili ni toliko“, ističe on.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Šta su poljoprivrednici rekli pred sastanak u Vladi Srbije? Neki najavljuju dolazak u Beograd ako svi zahtevi ne budu ispunjeni

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar