Zoran Miljkovic

"Država je znala šta se sprema radnicima još 28. aprila, kada su potpisali ugovor o novom modelu, a sada samo peru ruke. Kao trećinski vlasnik, država ima svog predstavnika u Upravnom odboru Stelantisa u Srbiji, a to je Gojko Stanivuković i on je unapred upoznat sa svim planovima Fijata u Srbiji", tvrdi za Nova.rs Zoran Miljković iz Samotalnog sindikata Fijat plastika.

Miljković kategorično demantuje ministarku privrede Anđelku Atanasković, koja je izjavila da država nije bila upoznata sa planovima Stelentisa za radnike.

Podsetimo ministarka je za Politiku izjavila da je na menadžmentu kompanije bilo da odluči šta će sa radnicima, dok budu menjali mašine i sređivali hale za početak proizvodnje novog modela i istakla „mi nismo znali šta je njima na umu‘‘.

Na tu izjavu reagovao je sindikalac Zoran Miljković iz fabrike Fijat plastik, navodeći da ministarka „iznosi neistine“.

„Država svaki Stelantisov potez zna unapred. Gojko Stanivuković je ovlašćeni predstavnik države Srbije u Upravnom odboru Stelantisa. On je istog trenutka obavešten o svakoj odluci, koju donosi kompanija Stelantis za Srbiju. O svakoj odluci je obavešten i to je u obavezi da prenese dalje. Država je znala šta se sprema radnicima još 28. aprila, kada su potpisali ugovor o novom modelu. Cela država je znala da će da otpuštaju ljude, sada samo peru ruke od toga“, tvrdi Miljković.

On se osvrnuo i na izjavu ministarke Atanasković u kojoj je rekla da ‘‘nema nigde‘‘ da radnici sede i ne rade ništa i da za to dobijaju novac, kao i da se Fijatovim radnici nude velike pare za rad u Poljskoj i Slovačkoj.

„Mi tražimo da nas pošalju na određene doobuke, jednostavno, neka nas država uposli u neke druge firme u Kragujevcu ili okolini, da bude sve u skladu sa zakonom, da nam ide radni staž. Mi ne odbijamo da radimo, dovedeni smo pred svršen čin, gde nas ostavljaju bez posla. A, ako ministarka Atanasković misli da u Poljskoj može da se zaradi ogroman novac, ja joj poručujem da ona lično sa svojom porodicom ide tamo i neka radi. Ako je u Poljskoj toliko dobro, ne znam zbog čega ne rade Poljaci, nego se šalju ljudi iz Srbije“, ogorčen je Miljković.

Ministarka za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitaja Darija Kisić Tepavčević, sutra će održati sastanak sa Fijatovim radnicima i sindikatima, a Miljković za naš portal kaže da će i on, kao predstavnik sindikata sestrinske Fijatove firme „Fijat plastik“, prisustvovati tom sastanku, kako je podvukao „na lični poziv ministarke Kisić Tepavčević“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ministarke me je lično zvala, sastanak je sutra u 11 sati u njenom kabinetu. Na tom sastanku biće delegacija radnika koja je u petak bila i kod gradonačelnika Nikole Dašića, kao i predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević. Ne znam kakav će ishod imati taj sastanak, ali ako se ne dogovorimo ništa, od utorka krećemo sa blokadom ulica“, zaključio je Miljković.

Bonus video: Fijatovi radnici se uputili ka opštini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare