Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Povodom rušenja kuće u Resavskoj 25, sagrađene 1908. godine prema projektu čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, koja je kulturno-istorijski i arhitektonski veoma vredna, zarad izgradnje nove zgrade od desetak spratova Društvo za ulepšavanje Vračara pozvalo je danas građane, koji vole svoj grad, da se suprotstave ovakvoj investitorskoj gradnji koja pravi "farsu od urbanog planiranja".

Izražavajući ogorčenost zbog uništavanja istorijskih i arhitektonskih bisera Vračara i Beograda, Društvo za ulepšavanje Vračara poziva na odgovornost sve nadležne institucije i pojedince koji učestvuju u uništavanju vrednih delova i objekata našeg grada.

Društvo, takođe, poziva i strukovna udruženja da se suprotstave ovakvoj investitorskoj gradnji koja, uz blagoslov svih kojima je zadatak da sačuvaju njegove lepote i istoriju, stvara novo gradsko tkivo bez ikakvih uslova i ograničenja, praveći farsu od urbanog planiranja, urbanističkih uslova i zaštite kulturnih dobara.

U otvorenom pismu upućenom javnosti Društvo navodi da je zatečeno početkom rušenja objekta u Resavskoj 25 na Vračaru i da nisu u mogućnosti da provere navode o sumnjivim i spornim Uslovima za izgradnju, koje je izdalo i potpisalo nadležno lice Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kuća u Resavskoj 25 je delo čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, koje je podignuto 1908. godine, pre više od jednog veka. Projektovana za tadašnjeg ministra građevine Peru Velimirovića, ova porodična kuća u Resavskoj je kulturno-istorijski i arhitektonski veoma vredna.

Na istoj parceli, ali sa adresom u ulici Mišarskoj 3, nalazi se još jedna kuća iz tog perioda. Taj deo beogradske opštine Vračar je pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Beograda, i pod zaštitom kao kulturno dobro.

I jedna i druga će nestati, navodi Društvo za ulepšavanje Vračara.

#related-news_1

Dve kuće u Resavskoj i Mišarskoj ulici našle su se u centru pažnje stručne javnosti kada je BIRN obelodanio da je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivera Vučković samostalno izdala Uslove za izgradnju investitoru.

Uslovi su sporni jer je Vučković, kako tvrdi Dejan Ristić, član stručnog saveta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, donela akt o merama tehničke zaštite kojim je, kršeći upravo Zakon o kulturnim dobrima, dala saglasnost za rušenje tih objekata koji su njime i zaštićeni.

Investitor je Capital Developments, firma poznata po luksuznoj gradnji, uključujući i zgradu na beogradskom Senjaku, u kojoj živi aktuelni ministar finansija, a bivši gradonačelnik Siniša Mali.

Capital Developments je dobio Uslove za gradnju, bez potpisa obrađivača predmeta u Zavodu za zaštitu spomenika, već samo sa potpisom direktorke Vučković.

Nova.rs je uvidom u aktuelne podatke katastra potvrdio da je “Capital Developments” sada vlasnik parcele 5076, na kojoj se nalaze zaštićene kuće u Resavskoj i Mišarskoj.

Kuću u Resavskoj 25 struka je pokušala prošlog proleća da „odbrani“ od investitora – ali nije uspela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar