Foto: Shutterstock

U Srbiji je u sprovođenju organizovanog skrininga karcinoma dojke od 2017. do 2022. godine bilo uključeno 35 zdravstvenih ustanova a skrining se nije sprovodio u tri četvrtine jedinica lokalnih samouprava, izjavio je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Sprovođenje nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma dojke” objasnio da je ova revizija rađena zato što je rak dojke najčešći maligni tumor i vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod žena u Srbiji.

Istakao je da pošto je skrining sproveden u ograničenom broju opština, kao i budući da je obuhvat stanovništva ovim programom na republičkom nivou bio skroman, od suštinskog značaja da se skrining programi prošire na sve opštine i nadležne zdravstvene ustanove.

Foto: Medija centar

Naveo je da su domovi zdravlja koji su bili obuhvaćeni revizijom od 2017. do 2022. godine, mamografskim snimanjem obuhvatili do 10 odsto žena ciljne populacije, zbog prekida u radu izazvanih pandemijom kovida, opreme i propustima u organizaciji procesa.

„U uslovima pandemije, kada su mamografi domova zdravlja uglavnom bili u tzv. crvenoj zoni, mobilni mamograf se pokazao kao efikasniji način sprovođenja organizovanog skrininga. Međutim, u periodu od 2017. do 2022. godine nije obezbeđena ravnomerna pokrivenost teritorije, jer u 54 odsto jedinica lokalne samouprave nije bio postavljen mobilni mamograf, odnosno ne sprovodi se organizovani skrining radom stacionarnog mamografa,“ rekao je Pejović.

Pročitajte još

Državna revizorska institucija je Ministarstvu zdravlja kao jednom od subjekata revizije, između ostalog dala preporuku da donese standarde i stručno-metodološka uputstva za sprovođenje skrining programa i da preduzme mere koje će doprineti obezbeđivanju potrebne opreme i kadrova u zdravstvenim ustanovama u kojima se skrining sprovodi.

Jedna od preporuka data Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ jeste da planom rada mobilnog mamografa, pored ostalih kriterijuma koji su do sada korišćeni, uzme u obzir potrebu ravnomernije pokrivenosti teritorije cele Srbije.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar