Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Mobilni mamograf, gde žene mogu da obave skrining dojke, od ponedeljka se nalazi ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici u Beogradu. Iako je najavljeno da se pregledi zakazuju putem telefona, to deluje da nije moguće jer pozive niko ne preuzima. Deluje, dakle, da će se ponoviti scenario od prošle godine kada su žene satima čekale ispred kamiona za mobilni mamograf.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koji organizuje i sprovodi rad mobilnog mamografa, Verica Jovanović saopštila je da se pregledi mogu zakazati na brojeve telefona 060-7171523 i 060-7171969 od 9 do 14 časova.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Ipak, veliki broj žena na društvenim mrežama je objavio da nisu mogle da zakažu preglede putem telefona.

„Mobilni telefoni za Mamograf kod RTS 0607171969, 0607171523. Isključeni?“, piše jedna korisnica društvenih mreža.

Još jedna korisnica požalila se na isti problem.

„Pregled za mamografiju da zakažem putem telefona, a brojevi nisu dostupni“, napisala je ona.

U komentarima na objave, još par žena požalilo se da na navedene brojeve telefona nije moguće dobiti vezu.

I tako smo pokušali da svoj termin kažemo i utvrdili – na pozive se niko ne javlja, broj je povremeno zauzet ili je nedostupan.

Foto:Privatna arhiva

Stoga, deluje da se ponavlja scenario od prošle godine kada su žene satima čekale u redovima na pregled, jer nije bilo načina da se pregledi zakažu.

Oktobra prošle godine mobilni mamograf nalazio se na Kalemegdanu, a usled problema sa zakazivanjem putem broja telefona koji je istaknut za zakazivanje, baš kao i ove godine, niko se nije javljao.

Tako su protekle godine beležena čekanja ispred autobusa za mobilni mamograf, jer drugog načina da žene do pregleda dođu – nije bilo.

Mobilni mamograf Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Žene su čekale da se neki termin oslobodi i da tako obezbede sebi pregled dojki.

Jedna od medicinskih sestara koja je radila u kamionu za mobilni mamograf rekla je tada za naš portal da su radili bez pauze, a da pojedine žene i ne stignu na zakazani pregled i da onda u njihov termin primaju „one koje su u prolazu“.

„Interesovanje je ogromno, čini mi se da smo do sada pregledali njih 1.000 iz svih delova grada. Istina je da ne mogu sve da dobiju vezu, jer je telefon kol centra usijan. Pregledi traju 15 minuta i nemamo ni minut pauze između pacijentkinja“, ispričala je ona.

Portal Nova.rs uputio je pitanja Institutu „Batut“ da li je i ove godine interesovanje za preglede u mobilnom mamografu kao prošlogodišnje i koji je razlog što se pregledi putem telefona ne mogu zakazati, ali odgovori na ta pitanja nisu stigli.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Potrebni mamografi u svim delovima Srbije

Članica resornog odbora za zdravstvo SSP-a Snežana Jovanović Srzentić u saopštenju je zatražila od ministarke zdravlja Danice Grujičić da sprovedete organizovani skrining na celoj teritoriji Republike Srbije, prema uredbi o nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.

Ona je tražila da se uspostavi saradnja sa privatnim sektorom kako bi nadomestili nedostajuće kapacitete u državnim zdravstvenim ustanovama, ali i da se angažuju penzionisane radiologe kao pomoć i da ministarstvo zajedno sa RFZO obezbedi novac za popravku i servisiranje mamografa na teritoriji cele Srbije.

Jovanović Srzentić navodi da 5.000 žena godišnje umre od raka dojke i raka grlića materice.

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od raka dojke

Srbija je po broju obolelih od kancera dojke druga u Evropi s poražavajućom statistikom da svaka četvrta žena kod nas oboli od ove teške bolesti, kazala je predsednica udruženja „Žena uz ženu“ Marija Lakić.

Foto: Shutterstock

Nažalost, za sve koje žele da obave preventivni pregled nema mesta, odnosno nema termina u retkim domovima zdravlja u kojima se još radi mamografija, a u glavnom gradu trenutno je dostupan samo jedan mamograf, u kojem dnevno više od 60 žena bude pregledano.

Uz pomoć medija, apela lekara, ali i velike smrtnosti koja nas plaši, žene u Srbiji su se osvestile i shvatile da prevencija spašava život, a u slučaju najsmrtonosnijeg raka dojke, mamografija je zlatni standard u skriningu.

BONUS VIDEO Zašto je mamograf postao problem?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar