Foto: Shutterstock/Nenad Mihajlović, Filip Krainčanić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Klimatolog, profesor dr Vladimir Đurđević izjavio je da sadašnje stanje sa velikim brojem toplotnih talasa u Evropi i kod nas tokom leta "nije završena stvar po pitanju klimatskih promena" i da ćemo se u narednih 30 godina zagrejati najmanje za još jedana stepen.

„Ovo što nam se dešava je poput tizera za film koji ćemo da gledamo za 20-tak godina, gledamo prve obrise najekstremnijih stvari koje će u budućnosti da postanu neka vrsta nove normale, a očekuju nas mnogo veći ekstremi nego danas“, rekao je Đurđević.

On je naglasio da sada leti imamo mnogo više toplih dana nego ranije i da su se ona značajno ugrejala.

Leto je za 2,5 stepeni toplije kod nas nego pre, a u toku ovog juna u pojedinim gradovima Srbije bilo je 30 takozvanih letnjih dana kada temperatura prelazi 25 stepeni, a prosek tih dana pre 30-40 godina bio je 20. Dakle, ovog juna ih imamo deset više.

Sa druge strane, zime su, kako kaže Đurđević, postale blaže, manje su se ugrejale.

On je istakao da kada prebrojavamo celu godinu letnjih dana imamo 30 i 40 više nego ranije, tako da smo „dobili ceo jedan mesec“, kao da se leto proširilo i čini nam se da iz leta uđemo pravo u zimu.

Jedna od negativnih manifetsacija prosečne zagrejanosti planete su i toplotni talasi koji mogu da budu opasni po zdravlje, kaže klimatolog.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Rad na vrućinama: Važno je da simptome toplotnog udara prepoznamo na vreme

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare