Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Ujedinjene nacije objavile su da je iz Ukrajine za 11 dana izbeglo više od milion i po ljudi. To je najbrže rastuća izbeglička kriza u Evropi još od Drugog svetskog rata. Najviše ih i dalje beži u Poljsku, koja je do sada primila više od 920 hiljada Ukrajinaca.

Promrzli i iscrpljeni – s koferima u rukama i malom decom – prelaze granicu. Za vreme ne pitaju – bitno im je samo što pre biti na sigurnom. Pa i tokom noći – pod niskim temperaturama i u strahu – pokušavaju pobeći od užasa koji se poslednjih jedanaest dana događa u Ukrajini.

„Bojim se, a pogotovo noću. Budim se i pokušavam zaštiti svoje malo dete. Živimo na selu u Ukrajini u kojem nije bilo eksplozija, ali svejedno bežimo u Poljsku“, kaže Galea.

Na graničnim prelazima dele se hrana i voda.

A to posebno veseli decu koja su – sa svojim majkama – na izlaz iz zemlje čekala danima.

S dolaskom jutra – njihova se borba nastavlja. Dok u dugim redovima čekaju dalju pomoć za smeštaj u prihvatnom centru ili nastavak putovanja u susedne evropske zemlje, deo ih uzima topliju odeću, a neki su zapalili vatru kako bi se ugrejali.

„Moj je put bio jako dug, oko 25 sati, i jako težak. I bila je to jako teška odluka za mene i moju porodicu jer je moj muž ostao u Ukrajini. Morali smo se pobrinuti da naša deca budu sigurna, i zato smo danas ovde“, priča Svitlana Zinčuk.

„Od patnje mislim na decu jer je bilo toliko male dece koja su se smrzavala napolju. Bilo je jako hladno. Ali tako sam morao čekati celu noć kako bih mogao preći od jedne do druge granice pa stići i do treće“, kaže Waled Chekroun.

Foto:REUTERS/Yara Nardi

Mnoge je porodice razdvojio rat. A ovaj student, kao i mnogi drugi, planira nastaviti svoj put dalje u centralnu Evropu, kako bi mogao dovršiti studije koje je započeo u Ukrajini. Slično njemu, jedna studentkinja iz Ukrajine već je stigla u Prag.

„Razmišljam kako bih mogla studirati ovde i promeniti okruženje i područje studija. Studirala sam programiranje i računarsko inženjerstvo, ali nadam se da ću sada moći ući u umetnost“, kaže Aliona Kubanskih.

Ipak – većina ih želi biti što bliže svom domu kako bi se – kada se ostvare preduslovi i uspostavi mir – i vratili tamo. Pa traže smeštaj u susednim zemljama poput Poljske, Rumunije, Slovačke, Mađarske i Moldavije. Od početka sukoba do danas, iz Ukrajine ih je izašlo najmanje milion i po, a pretpostavke su da će ih u nedeljama i mesecima koji dolaze biti i 10 miliona. Najviše ih je u Poljskoj, polovina od ukupnog broja. Stoga je poverenik UN za izbjeglice danas posetio poljsko-ukrajinsku granicu.

„Imali smo mnogo izbegličkih kriza, posebno na Balkanu tokom rata u BiH, ali to je bilo duže vrijeme, sad je sve u 10 dana. Ovo je ogromna izbeglička kriza. Vidite mnogo ljudi koji idu u Poljsku i beže od rata“, rekao je Filipo Grandi.

Najčešće su to majke s decom.

Ipak, jedan je dečak došao u potpunosti sam. S jednom plastičnom kesom, pasošem i ispisanim brojem telefona na ruci, volonteri su ga uspeli spojiti s rodbinom koja mu je u Slovačkoj.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem lajv blogu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Trnovit put od Ukrajine do Srbije?


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar