Grejanje,

Grejna sezona u Srbiji je odložena, to su nam saopštili premijerka i gradonačelnik Beograda, Ana Brnabić i Aleksandar Šapić. Udruženja za zaštitu potrošača pozivaju građane da zbog pomeranja grejne sezone, koja je trebalo da počne 15. oktobra, od toplana zatraže umanjenje računa. Ima onih koji su to već uradili i obratili se toplanama, a jedan od njih je i Dragoslav Ljubičić, član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike "Nezavisnost" u termoelektrani "Nikola Tesla".

Ljubičić je zvanično uputio dopis i zahtev JKP Toplovod Obrenovac, uz poruku da je krajnje vreme da potrošači počnu da štite svoje interese.

Ljubičić najavljuje da će pribeći sopstvenoj računici. Njegovo obraćanje i zahtev koji je uputio toplani prenosimo vam u celosti:

Kao što sigurno znate, 15.oktobra je zvanično počela grejna sezona, a samim tim i vaša ugovorna obaveza o isporuci toplotne energije korisnicima sa kojim imate potpisan ugovor o isporuci toplotne energije.

Kako je ugovorom definisano, plaćanje isporučene toplotne energije se vrši kontinualno, svakog meseca, bez obzira da li isporučujete ili ne toplotnu energiju, što ima smisla pod uslovom da obe strane poštuju zakonske odredbe, koje su vrlo jasne i definišu i obavezu isporuke toplotne energije u periodu 15.oktobar-15. april( + 15 dana, ukoliko se steknu meteorološki uslovi).

Ne postoji odredba kojom ste vi, kao isporučilac toplotne energije oslobođeni obaveze isporuke iste u periodu grejne sezone(15.10.-15.4.).
S obzirom da vi svoju obavezu ne izvršavate, obaveštavam vas, da ću kao verodostojan račun za mesec oktobar(2022. godine) ali i sve naredne mesece u kojima budu postojali dani u kojima eventualno ne budete isporučivali toplotnu energiju, priznati samo račun koji če biti umanjen za novčani iznos srazmeran broju dana za koje niste izvršavali svoju obavezu.

Ukoliko mesečni računi ne budu umanjivani, za svaki ču uputiti prigovor i izvršiti uplatu u visini koju ću sam odrediti( formula za odredjivanje iznosa je: vaš ispostavljeni račun, podeljen sa brojem dana u mesecu. Dobijenu „vrednost dana“ pomnožiti sa brojem dana u kojima ste izvršavali obavezu isporuke električne energije. Dobijeni proizvod je iznos za uplatu). Ovakvo izvršavanje mojih obaveza će biti u periodu oktobar-april.

„Prepoloviću svoj račun“

Ljubičić u izjavi za Nova.rs najavljuje da će umesto 4.500 koliko mu uobičajno stiže račun, prepoloviti uslugu za grejanje.

„Ja ću izračunati, kao što oni imaju svoje računovodstvo, uplatiću im najviše 2.750 dinara“, objašnjava Ljubičić.

On primećuje da kada je situacija drugačija, kada građani duguju, toplane momentalno šalju izvršitelje.

„Možemo li mi da pošaljeno izvršitelje toplanama?“, pita se sagovornik Nova.rs.

Bonus video: I od ovoga zavisi kakvo će vam biti grejanje: Da li ste dobro očistili radijatore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare