Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Grejna sezona u Srbiji je pomerena, a to su, nakon najava Nova.rs, zvanično potvrdili premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Radijatori će nam biti topli dve nedelje kasnije nego što je to predviđeno - umesto od 15. oktobra, ogrejaćemo se tek od 1. novembra. Udruženja potrošača i pravnici nemaju dilemu - građani imaju pravo na umanjene račune za oktobar, pošto im toplane neće omogućiti predviđenu uslugu.

Prema važećim gradskim odlukama u Beogradu, grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila, uz mogućnost da u slučaju niskih temperatura, grejanje bude uključeno u periodu od 1. do 14. oktobra, odnosno od 16. aprila do 3. maja.

„U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, građani imaju pravo na ‘pravično umanjenje cene’. Obraćaju se i žale toplanama, one su isporučioci usluge koju građani nisu dobili“, objašnjava za Nova.rs pravnik iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva Jovan Ristić.

„Ne garantujem da će se ljudi koje se žale i dobiti umanjenje cene, ali bih voleo da vidim da potrošači to pravo ostvare, s obzirom na to da oni u Beogradu i tokom leta plaćaju punu cenu za grejanje, a tu uslugu nemaju“, poručuje Ristić.

JKP „Beogradske elektrane“ toplotnom energijom snabdeva skoro 300.000 stanova i više hiljada objekata poslovnog prostora, odnosno gotovo 20 miliona metara kvadratnih, što je polovina ukupnog stambenog fonda Beograda. Potrošnom toplom vodom snabdeva se 30.646 potrošača, odnosno 11,6 odsto stanova koji imaju daljinsko grejanje.

Ristić ističe da je poseban problem to što su beogradske Toplane monopolisti i što se tokom cele godine naplaćuje usluga grejanja.

Foto: Fabio Sozza / Alamy / Alamy / Profimedia, For submit / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

„Više naplate nego što isporuče“

Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić objašnjava da svi korisnici daljinskog grejanja, kojima se grejanje naplaćuje po površini, svake godine toplanama plaćaju propisanu količinu toplotne energije iako one isporuče znatno manje energije nego što naplate.

„Većini potrošača toplane naplate između 20 i 40 odsto više energije nego što isporuče“, navodi on.

Bumbić dodaje da potrošači razumeju da je energetska situacija takva da mora da se štedi, ali da ne bi bilo fer i zakonito da se potrošačima naplati grejanje i onda kada oni moraju da imaju grejanje, a nemaju ga.

Udruženje zato traži da se računi umanje srazmerno dužini eventualnog odlaganja početka grejne sezone i navodi da su Beogradske elektrane između 2016. i 2020. godine Beograđanima za grejanje naplatile 24 milijarde dinara više nego što je bilo po zakonu.

Sezona pomerena i ne znamo kada će početi

Jutros smo na Gradskom veću doneli odluku da u skladu sa vremenskim prilikama i opštom situacijom u svetu i našoj zemlji sa energentima da odložimo početak grejne sezone koja bi trebala da počne u subotu, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je naveo da je Štab za vanredne situacije ovlašćen da svakog dana prati vremenske prilike i skladu sa tim izveštava elektrane kada bi mogla sezona da krene, prenosi Euronews.

„Iz Hidrometeorološkog zavoda imamo procene da će sigurno sledećih sedam dana će temperature biti iznad prosečnih. To čak ne dozvoljava da se sistem grejanja upali, jer on blokira sam kada je 16, 17 stepeni“, naveo je on.

I premijerka Ana Brnabić se juče oglasila i objasnila zbog čega nećemo imati grejanje tokom okotobra.

„Nema potrebe da budemo bahati i rasipnici. Sve i da nije energetska kriza nije potrebno da se uključuje grejanje na visokim temperaturama“, rekla je premijerka.

Bonus video: Kako Beogradske elektrane krše zakon pri naplati grejanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare