Foto: Nemanja Jovanović, Dragan Mujan/Nova.rs/Privatna arhiva

Dragana Stojanović (69) je već pet godina na listi čekanja za operaciju kuka. Ona je dva puta ležala na Klinici za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Oba puta je “skinuta sa programa” i otpuštena kući bez operativnog zahvata.

Poniženje, maltretiranje i bezobrazluk jedne ustanove i lekara, osetila je na svojoj koži Dragana, koja na Kliniku za ortopediju UKCS, više, kako kaže, ne namerava da odlazi, čak i ako je i po treći put pozovu.

“Čekala sam pet godina da me pozovu na operaciju. Konačno sam dobila poziv prošle godine u decembru. Tražili su mi tonu papira i sve sam im dostavila. Onda su me smestili na odeljenje i ležala sam duže od 10 dana i čekala. Pripremili su me potom za operaciju, stavili mi kateter, braunile, sve je bilo jako bolno, ali izdržala sam, misleći da ću konačno završiti sa tim”, priča za Nova.rs Dragana.

Dragana Stojanović Foto: Privatna arhiva

I umesto da dočeka novi kuk, doktor joj je priredio “neprijatno iznenađenje”.

“Ušao je u sobu i saopštio mi da sam skinuta sa programa i da me otpuštaju kući. Prišao mi je i tiho dodao da ga je sramota da me pogleda u oči, ali da je nemoćan i da je bolje da idem kući”, revoltirano priča Dragana i napominje da su je istog dana vratili na listu čekanja.

Nema anesteziologa

U otpusnoj listi, naime, stoji, da je “pacijentkinja pripremana za operativni program. Sa istog uklanjana u više navrata usled nedostatka anesteziologa i tehničkih nemogućnosti ulaska u operacionu salu”.

Dragana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Zbog ishemije, srčanog oboljenja, Dragana je 2022. operisana i ugrađen joj je bajpas, ali je u međuvremenu od vaskularnog hirurga dobila pozitivno mišljenje o operaciji kuka.

“Lečim se već nekoliko godina kod vaskularnog hirurga, ali sam od njega dobila izveštaj, u kojem je naznačio da mogu da operišem kuk”, kaže Dragana.

Izveštaj, očigledno, na ortopediji nije bio dovoljan, kad su je krajem septembra ove godine, po drugi put pozvali na operaciju.

Pacijenti sa Instituta Banjica Foto:čitalac Nova.rs

“Sa tim izveštajem i svim ostalim papirima, i naravno nesnosnim bolom u levom kuku, sa kojim živim već godinama, otišla sam ponovo u bolnicu. Ovog puta bila sam skoro dve nedelje na odeljenju. Spremili su me opet za operaciju, odveli u salu i ostavili me sat vremena da čekam, pripremljena. Prethodni dan nisam smela da jedem, ni da pijem vodu, prošla sam sve pripreme, i samo sam čekala da dođe anesteziolog”, priča ona, kako je tekla preoperativna procedura.

Dragana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Onda je ušao njen doktor, i “mračna istorija se ponovila”.

“Opet sam doživela isti šok. I ovaj put saopštio mi je da ipak ne može da me operiše. Pomalo uličarski, onako usput, rekao mi je ‘Dragana, šta će ti novi kuk, kad nećeš imati nogu’, i samo je dobacio sestrama da me vrate u sobu”, ljutito priča ova pacijentkinja.

Nazad na listu čekanja

Potom su joj potpisali otpusnu listu, rekli joj da ide kući i ponovo je vratili na – listu čekanja. Razlog su ovog puta, kako piše u bolničkom izveštaju, bili vaskularni problemi, iako je prethodno za operaciju dobila odobrenje kardiologa.

“Nije mi bilo jasno šta se dešava. O kakvom gubitku noge govori, a mislio je na moj vaskularni problem i da će doći do amputacije, ako nešto krene po zlu tokom operacije. Međutim, moj kardiolog je odobrio operaciju kuka i nisam razumela zašto su me držali 15 dana u bolnici, doveli u salu, da bi mi to saopštili. Nije bilo osnova za takvo ponašanje”, i dalje šokirano priča Dragana.

Dragana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Naravno, ističe na kraju, bilo joj je jasno.

“Čekali su novac. Pacijenti na klinici uveliko govore o tome da operacija ne košta ispod 5.000 evra i mnogi su platili i završili. Niko vam to neće reći u lice, ali se podrazumeva. E pa, ja te pare nemam, a i da imam, ne dam!” naglašava ona.

I pored bola koji i dalje trpi i otežanog kretanja, kaže da se u ovu bolnicu više ne vraća.

“Živeću ovako, vući ovaj kuk, dok ne umrem!”

Dragana Stojanović Foto: Privatna arhiva

Nakon drugog otpusta, posle dva dana, zvali su je opet iz bolnice, ali ovaj put samo da joj jave, da je na listi čekanja.

Pročitajte još:

“Nisam znala da li da plačem ili da se smejem. Neverovatno koliki je to bezobrazluk, bahatost i sramota, kakvo sam maltretiranje i poniženje doživela kao bolesnik, ni kriva, ni dužna, zbog čega? Nikad me više tamo neće videti. Umreću u ovim bolovima, jer ne znam gde drugo da idem, očigledno nemam gde”, naglašava Dragana i ističe da javno želi da pita vlast:

“Dokle ćete više da lažete po televizijama o stanju u bolnicama jer niko od vas ne zna šta se tamo radi?!”

Klinika za ortopediju: Ozbiljne kontraindikacije za operativno lečenje

Međutim, sa Klinike za ortopediju UKCS, za Nova.rs kažu da je kod pacijentkinje utvrđeno „postojanje ozbiljnih kontraindikacija za operativno lečenje“.

„Navedena pacijentkinja je primljena krajem septembra na odeljenje Klinike za ortopediju radi lečenja degenerativnog oboljenja kukova. Na prijemu je u skladu sa procedurom obrađena klinički, laboratorijski i radiografski, a u sklopu preoperativne pripreme pregledana je i od strane vaskularnog hirurga. Tom prilikom utvrđeno je postojanje ozbiljnih kontraindikacija za operativno lečenje. Konzilijarno je, dakle, odlučeno da se zbog rizika po zdravlje pacijentkinje od operativnog lečenja u ovom trenutku odustane“, kažu na Klinici.

Foto:Nova.rs

Pacijentkinja se tom prilikom otpušta, ali, ističu, uz savete za dalje postupanje, neophodnost praćenja od strane vaskulararnog hirurga, obaveznu kontrolu za šest meseci (po potrebi i ranije), prestanak pušenja i drugo.

„Sve u cilju stvaranja neophodnih uslova za bezbedno operativno lečenje. Dakle, pacijentkinja je otpuštena sa Klinike, a prethodno je urađena kompletna dijagnostika i preoperativna priprema pacijentkinje. Želimo da njeno zdravstveno stanje što pre bude na nivou koji je bezbedan za operaciju i nadamo se da će to biti uskoro“, kažu sa Klinike za ortopediju UKCS.

Foto:Nova.rs

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, polovinom septembra ove godine, izjavio je da su liste čekanja, na kojima je blizu 70.000 ljudi, sramota za Srbiju i da će ovaj problem biti “lociran, priznat i rešen”, a da ćemo za godinu dana imati manje od 5.000 ili 10.000 ljudi na listama čekanja.

Ubrzo potom, oglasio se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji priprema “novu strategiju” za rešavanje listi čekanja, pre svega, na ortopediji. Međutim, za to mu je, kako je istakao, neophodna “pomoć predsednika”, koja, očigledno, još nije stigla.

***

BONUS VIDEO: Liste čekanja čekaju Vučićev povratak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare