Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju, rekao je za RTS pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

„Još nema odluke o raspustu“, kaže Pašić.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je juče bila 15. sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemijske situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

„Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn“, naveo je Pašić za RTS.

Prema njegovim rečima, trebalo bi pohvaliti sve, pošto su shvatili da mere moraju da se poštuju.

Dodaje da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere i naglašava da škola nije mesto transmisije virusa, ali da mere moraju da se poštuju.

Govoreći o raspustu, kaže da nije bilo još reči da li će raspust biti produžen ili pomeren, to će biti još jedna tema na sednici Kriznog štaba.

Naveo je da je mali broj kovid pozitivne dece u školama, to je oko 0,2 odsto od ukupne populacije.

„Imali smo 11 odeljenja koja su prešla na onlajn, 88 odeljenja se podelilo na grupe A i B i šest od tih podeljenih je prešlo na onlajn. To su mali procenti“, kaže Pašić dodajući da je raspust imao neke efekte.

Izveštaj Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja pokazuje da je više od 43 procenta učenika osmog razreda bilo odlično, svaki sedmi sa prosečnom ocenom 5.

Pašić je rekao da je 2017. krenula reforma obrazovanja i naglasio da je svakako zbog pandemije došlo do redukcije gradiva, ali nastavnici su iznašli modele kako da se učenici ocenjuju.

Kada je reč o prijemnom malih maturanata, kaže da su pitanja bila na istom nivou kao i prethodnih godina, a novina je što forma otvorenog pitanja prešla u pitanja sa ponuđenim odgovorima.

„Na osnovnom nivou su učenici pokazali najviše znanje. Imamo neke parametre, 80 učenika treba da savlada osnovni nivo, savladalo ga je 84 odsto učenika. Što znači da su naši učenici stekli znalje“, istakao je Pašić.

Naveo je da ima poboljšanja i kod učenika koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina.

Kada pogledamo po reginima zanimljivo je da su u prvih pet i za matematiku i za maternji jezik isti okruzi – Pećki, Rasinski, Kosovskomitrovački, grad Beograd i Šumadijski.

Bonus video: Anketa – Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram