Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Iznenadne turbulentne promene temperature za ovo doba godine nisu pogodne ni za jednu grupu pacijenata, ali ni za zdrave ljude, kaže Nada Macura, kardiolog i dugogodišnja portparolka Hitne pomoći.

Kada hladniji talas prelazi u topliji, dolazi do zdravstvenih problema kod osoba koje imaju neurološke bolesti, probleme sa cirkulacijom, dok je za asmatičare kritičan jutarnji period, kaže Macura za Tanjug.

Ističe da kod ovih grupa pacijenata dolazi do umora, malaksalosti i pogoršanja bolesti.

Povezane vesti:

Čak i na zdrave ljude ovako visoke temperature u januaru mogu uticati “neprimereno“, što može dovesti do pospanosti, umora, nervoze….

„Nije uputno mnogo vremena provoditi napolju, jer naš adaptaciopni sistem još ne može da “niveliše“ ove skokove temperature koje će biti i do 14 stepeni“, savetuje Macura.

U Srbiji je u prva dva dana nove 2021. godine „pravo proleće“, sunčano i toplo vreme, sa dnevnim temperaturama iznad 10 stepeni.

Sutra, u nedelju, očekuje se postepeno naoblačenje, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom, ali i dalje toplo.

Prema izgledima vremena do 10. januara, biće pretežno oblačno, mestimično kiša, u visim planinskim predelima sneg, uz temperaturu u postepenom padu, ali i dalje iznad prosecnih vrednosti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar