Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Sve je počelo pre tri dana kada je 350 lekara potpisalo otvoreno pismo kojim se ograđuje od Kriznog štaba i traži promene u načinu na koji se Srbija bori sa koronavirusom. Spisak lekara najrazličitijih specijalizacija je sve duži i duži, pa je danas na njemu više od 2.000 potpisnika.

Krizni štab je pokušavo da ih diskreitruje njihovu stručnost, ističući da među njija nema onih koji su stručni kada je reč o virusima i epidemijama. Zaboravili su da u samom kriznom štabu sede ortopedi, poput pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zoran Gojković, koji je ortoped.  U želji da ih ospori Krizni štab potpisnike optužuje i za to da su izabrali politiku umesto medicine.

Tu nije kraj, potpisnici su bili izloženi i pritiscima:

„Poštovane kolege, ja sam potpisnik ove naše peticije. Radim na GAK-u u Višegradskoj i upravo sam dobila naredbu od direktora da do 14h ispraznim svoju sobu i prebačena sam na drugo odeljenje i skinuta sa operativnog programa. Jasno je da se radi o svojevrsnom progonu“, samo je jedna od poruka razmenjena danas na društvenim mrežama među sada već više od 1.500 lekara koji su stali iza otvorenog pisma u kojem se traži smena članova Kriznog štaba, uz poruku da su oni, potpisnici, najbolji svedoci svakodnevnog stanja u zdravstvenim ustanovama.

Od ministra Lončara stigla je poruka da potpisnike peticije niko ne sme da ih dira. Od predstavnika Kriznog štaba slušali smo i to da neki lekari povlače potpise, neznajući šta su zapravo podržali.

Ipak, stvar nije stala samo na lekarima najrazličitije stručnosti od ginekologa, preko psijijatara do anesteziologa. Podrška stiže i od nastavnika, umetnika i advokata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare