Foto: Nova S

Članovi Viber grupe koja promoviše lečenje Ivermektinom, lekom koji je u Srbiji registrovan i odobren samo za lečenje životinja, počeli su da zloupotrebljavaju i neka poznata lekarska imena. Tako se u ovoj grupi našlo ime dermatologa dr Jovana Laloševića, koji je ostao neprijatno iznenađen što je neko u njegovo ime delio ovakve savete.

„Ne znam kako se našlo moje ime tamo. Neki prijatelji su me pitali da li sam to tamo ja, da li ja delim savete, da li propisujem Ivermektin za lečenje kovida, ja kažem ne, odakle vam to, a onda su mi posalali da vidim o čemu se radi. Tu je neko postavio pitanje, Jovan Lalošević dermatolog? A neka osoba je napisala da. Tako da želim da kažem da je neko zloupotrebio moje ime, kao i ime mog deke. Nismo to mi, obavestio sam advokata, obratio se Odeljenju za visokotehnološki kriminal, i tako da očekujem da će se sve ovo razjasniti. Dakle, ne znam ko je šta sve pisao i ovim putem apelujem, da ljudi znaju da se ne radi o nama“ rekao je za „Blic“ dr Lalošević.

Bežanija iz Ivermektin Viber grupe

Prof. Valentina Arsenijević Arsić, istaknuta članica Viber grupe u kojoj se savetovalo korišćenje ivermektina u lečenju korone, napustila je grupu nakon što je stiglo mišljenje Medicinskog fakulteta o korišćenju tog leka za stoku u lečenju koronavirusa.

„Uvažene kolege, dragi članovi grupe, upravo je stiglo obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta (Katedra za Mikrobiologiju i Katedra za Imunologiju) dostavile zvanično obaveštenje Dekanu Medicinskog fakulteta. Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19. U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoc kolegama i pacijentima. Želim vam svako dobro, napisala je prof. Valentina Arsic Arsenijević.

Oglasio se i Medicinski fakultet

Ivermektin, lek koji je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone, nije efikasan u borbi protiv ove zarazne bolesti, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Fakultet je  objavio svoj zvanični stav o upotrebi ivermektina:

„Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata “Ivermektin” u lečenju Covid – 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje. U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili. Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava“, navodi se na portalu fakulteta.

OVDE i OVDE možete pogledati stručna mišljenja fakulteta o ivermektinu u celosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar